NRK Meny
Normal

– Vil være en betydelig industribedrift i framtida

Under finansministerens besøk på Kitron varslet konsernsjef Dag Songedal at 80-90 mister jobben i år. Men han har framtidstro og fikk skryt av Siv Jensen.

Siv Jensen Songedal Kitron

Konsernsjef Dag Songedal sa til finansministeren at bedriftens største utfordring er høye lønnskostnader. Her er hun på omvisning med Anders Kylland (Frp), Ingebjørg Godskesen (Frp) og Dag Songedal (t.h)

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Dette er en profesjonell og godt drevet bedrift med veldig lang historie. De utgjør en viktig del av industrinorge. Men de sliter med utfordringer som svært mange bedrifter i konkurranseutsatt næringsliv gjør. Det dreier seg om høye kostnader. Regjeringen gjør det den kan for å få ned kostnadsnivået, sier finansminister Siv Jensen til NRK.no.

I mars i år varslet Aust-Agders største privatbedrift, Kitron, at mellom 60-100 medarbeidere ville miste jobben. Nå er det klart at antall oppsigelser i løpet av året vil havne mellom 80-90 ansatte.

Siv Jensen Songedal Kitron

Siv Jensen ble imponert over det hun så på Kitron. Bedriften er Aust-Agders største private arbeidsgiver.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Betydelig industribedrift

Konsernsjef Dag Songedal har likevel tro på framtida for Arendals-bedriften.

– Vi har en ambisjon om at det skal være en betydelig industribedrift i Arendal i mange år framover. Hvor vidt vi vil være like mange ansatte i framtiden, tør jeg ikke si bastant, sier Songedal.

Kitron er et av Skandinavias ledende foretak innen produksjon av elektronikk. Store bransjekunder er forsvar, energi/telekom, industri, medisinsk utstyr og offshore/marine. Konsernet har virksomhet i Norge, Sverige, Litauen, Tyskland, Kina og USA. Kitron omsatte for om lag 1,6 milliarder kroner i 2013 og har om lag 1.200 ansatte.

Høye lønnskostnader

Songedal fortalte finansministeren at hovedutfordringen til bedriften er høye kostnader, spesielt knyttet til norske lønninger.

– Det har vært en helt annen lønnsutvikling i Norge de siste årene enn i andre land. Utviklingen er sterkt drevet av offshorebransjen og til dels offentlig sektor. Å holde lønnsøkningen på et lavere nivå framover er den viktigste enkeltfaktoren for oss, sier Songedal.

– Siv jensen, er det mulig?

– Jeg synes partene viste større forståelse gjennom årets lønnsoppjør. Vi fikk et mer moderat oppgjør enn mange trodde på forhånd. Det viser at både næringslivet og fagbevegelsen ser disse utfordringene og anerkjenner at vi trenger å ha konkurransedyktige bedrifter i framtiden, sier Jensen.

– Utviklingsmuligheter i Norge

– Er det noen framtid for bedrifter som Kitron?

– Det er mange gode utviklingsmuligheter i Norge. Vi ser flere eksempler på sterke bedirfter som opererer i knallhard konkurranse globalt som likevel er verdensledende på det de holder på med, men som sliter med noen utfordringer. Noe må gjøres selv og noe kan myndighetene hjelpe med, sier Jensen.