Trim gir eldre bedre liv

Eldre som er fysisk aktive hver dag klarer seg langt bedre hjemme- enn før antatt. Det slås fast i en ny studie ved UiA.

Eldre som er fysisk aktive hver dag, har langt større evne til å klare seg selv, enn de som ikke beveger seg. Det viser en ny doktorgradsstudie, som også slår fast at eldre kan klare mye mer selv, enn det vi tror de kan.

VIDEO: Venninnene Anna Frøysaa og Ida Hilmarsen er i full aktivitet tross anseelig alder.

Kari Sundsli

Kari Sundsli mener samfunnet må ta høyde for at flere eldre med minimal hjelp- kan bo hjemme.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Vi har visst at fysisk aktivitet er viktig for eldres helse. I vår studie tydeliggjøres det at det også gjelder for de eldste eldre.

Det sier Kari Sundsli, doktorgradsstipendiat ved Universitetet i Agder.

Etterlyser holdningsendring

Samfunnet ser på fysiske helseproblemer som mer eller mindre uunngåelige og som naturlige for alderen. Studien etterlyser en holdningsendring. At samfunnet i større grad må fokusere på hva eldre faktisk er i stand til – og det faktum at de klarer mye mer på egen hånd enn det vi tror de kan.

– Hvis vi visste hvor lite som skal til så kunne vi gjort en stor samfunnstjeneste. De profesjonelle må ta innover seg for at det er lite som skal til for at de eldre kan fortsette å bo hjemme, sier Sundsli.

– Viktig å ha noe å gjøre

Anna Øgrey

Anna Frøysaa (85) elsker å svømme og mener det er helsegevinst i hvert svømmetak

Foto: Håkon Eliassen / NRK

NRK hang på slep etter 85 år gamle Anna Frøysaa. Anna bor alene i eget hus i Kristiansand og lever et aktivt liv.

– Alle eldre mennesker må ha noe å gjøre og så lenge man kan bo hjemme så er det utrolig flott, sier Frøysaa.

Hun er fysisk aktiv hver eneste dag. Hun sykler, går på eldretrim og er med på pensjonistbading i Gimlebadet hver uke. Det er kanskje ukens høydepunkt.

– Når du kommer i svømmehallen og får bevegd deg så føler du deg helt ung igjen, sier hun.

Å gå (eller løpe) i trapper er også et godt råd for god helse. 85 åringen demonstrerer gjerne hvordan hun lever – i hus med tre etasjer. (Se video!)