NRK Meny
Normal

Treningsstudio i lysløypa

Utendørs treningsapparater dukker opp flere steder på Sørlandet. På Birkenlund i Arendal er åtte plassert ut langs en populær treningsløype.

Utendørs treningsapparater dukker opp flere steder på Sørlandet. I lysløypa på Birkenlund i Arendal er åtte plassert langs løypa.

Aktivitetsparken på Birkenlund ble offisielt åpnet av helseminister Bent Høie tidligere denne uka.

– Treningsstudio koster penger og er ikke like tilgjengelig for alle. Her har vi noe ute i naturen som er litt kult. Man kan bruke både naturen, løypa og apparatene, og det er helt gratis, sier rådgiver for folkehelse i Arendal kommune, Tone Merete Worren Kløcker.

Tone Merete Worren Kløcker

Tone Merete Worren Kløcker er rådgiver for folkehelse i Arendal kommune.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK
Anette og Elisabeth Solheim

Anette og Elisabeth Solheim.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

Treningsapparatene på Birkenlund er spredt utover langs den 4,4 kilometer lange lysløypa, som brukes av om lag 1.400 personer hver uke. To av dem er Elisabeth og Anette Solheim; mor og datter som stadig er på joggetur sammen. De tok utfordringen med å prøve de nye apparatene.

– Jeg synes det var veldig gøy. Jeg liker å trene og går på treningsstudio, så jeg har sett lignende apparater tidligere, sier Anette Solheim.

– Enkle å bruke

Ifølge Kløcker er apparatene enkle å bruke. Ingen av apparatene har vekter, det er kroppstyngden som utnyttes som vekt. Treningsapparatene kan brukes på flere ulike måter for å trene ulike muskler.

– En ting er hva produsenten anbefaler. Bare fantasien setter grenser for hvordan apparatene kan brukes, sier Kløcker.

To av apparatene trener kondisjon. De er plassert nærmest starten av løypa, så det er kort vei hjem når man er ferdig. De seks øvrige apparatene trener styrke og er plassert hver for seg på ulike steder langs løypa.

– Tar man hele runden får man trent alle muskelgrupper i forskjellige variasjoner, sier Kløcker.

Åpning av aktivitetsparken på Birkenlund

Generalsekretær i Kreftforeningen, Anne Lise Ryel, ordfører Einar Halvorsen og helseminister Bent Høie foretar den offisielle åpningen av løypa.

Foto: Arendal kommune

Åpnet under Arendalsuka

Aktivitetsparken ble offisielt åpnet på siste dag av Arendalsuka, med helseministeren, ordfører og representanter for Kreftforeningen til stede. Foreningen har bidratt betydelig i finansieringen av apparatene.

Kløcker forteller at kommunen har ønsket slike apparater tidligere uten å ha midler til det, nå bød muligheten seg etter som Kreftforeningen lyste ut midler til slike prosjekter.

Jan Nilsen

Bygartner Jan Nilsen i Arendal kommune.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK
QR-kode på treningsapparat

Hvert apparat har en QR-kode som leder til en nettside med mer instruksjon.

Foto: Morten Rosenvinge / NRK

– Vi ble også oppfordret av Kreftforeningen til å søke, fordi de ønsket å bruke Arendalsuka til å profilere sitt tilbud til kommunene. Foreningen jobber for å øke aktivitetsnivået hos innbyggerne, sier Kløcker.

Fylkeskommunen har også bidratt med midler i tillegg til Arendal kommune.

– Passer inn

Apparatene som er valgt er også robuste og skal tåle å stå ute i all slags vær i lang tid.

– Vi brukte mye tid på å finne det retter treningsutstyret. Det finnes mye av denne typen og i alle mulig farger. Vi var opptatt av å finne noe som gled litt inn med omgivelsene og i tillegg var av solid kvalitet, sier bygartner Jan Nilsen i Arendal kommune.

Hvert apparat har også en enkel tegning som illustrerer bruksmåte og hvilke muskelgrupper som trenes.

I tillegg til en QR-kode som leder til en nettside med mer instruksjon.