NRK Meny
Normal

Trenger nytt landingssted

Fotballbane eller veikryss er i dag landingssted for luftambulansen i Flekkefjord. Uholdbart både for pasient og pilot mener Norsk Luftambulanse.

Luftambulanse

Her står luftambulansen midt i veikrysset nær sykehuset, men krevende sted å lande. Alternativet er å lande på fotballbanen i Flekkefjord.

Foto: Lars Eie / NRK

Norsk Luftambulanse etterlyser nå et landingssted for helikopter like ved Flekkefjord sykehus.

Tidsfaktoren er livsvikig

Veikryss Flekkefjord

I dette krysset ved sykehuset lander luftambulansen og veiene må stenges for helikopteret.

Foto: Lars Eie / NRK

Luftambulansen har store utfordringer når de skal lande ved sykehuset. I dag lander pilotene på en Uenes fotballbane, eller i et trafikkert veikryss som fører til boligområder. Dette veikrysset ligger 10-15 meter fra sykehuset.

– Hvis vi tenker oss en pasient med hjerteproblemer så mister vi tid når vi først må lande et sted - og så laste om i ambulanse for å komme videre til sykehuset. Det sier Arild Sørensen er fra Stiftelsen Norsk Luftambulanse og regionsjef i i sør.

Får flere oppdrag

Luftambulansen fra Rogaland og Agder hadde i fjor 47 oppdrag i Flekkefjord. De fleste var akutte. Og Sørensen er overbevist om at antall oppdrag bare vil øke.

– Vi ser at funsksjonsfordeling mellom sykehus gjør at overflytting av pasienter mellom sykehusene bare vil øke, og da bør det absolutt være en landingsplass tett ved sykehuset slik at pasienten kan fraktes direkte inn, sier han.

Må stoppe trafikken

Landing på Uenes fotballbane betyr at transporten tar lengre tid - og tid er en viktig faktor. Pasienten må da flyttes over i ambulanse, sier basesjef i Arendal, Svenn Østrem.

– Transporten fra fotballbanen og ned til sykehuset tar fem - seks minutter. Ikke så lang tid, men det er kronglete og humpete og absolutt ikke til fordel for pasienten.

Det kan være raskere å lande helikopteret i veikrysset ved sykehuset, men også her er det store utfordringer.

– Det å lande i et veikryss krever at noen stopper trafikken, og det kan være trangt. I forhold til ledninger og løse gjenstander kan det være uheldig, sier Østrem.