Trekkspill-opera

Komponist vil hjelpe Lindesnes Trekkspillklubb fram til operascenen i Bjørvika.

Lindesnes Trekkspillklubb

Lindesnes Trekkspillklubb satser på operaen i Bjørvika

Foto: NRK

Verdens trolig første trekkspillopera er under arbeid.

Sanger og komponist Thomas Stanghelle fra Farsund jobber med en spesialkomponert opera til Lindesnes Trekkspillklubb.

  LYD: VERDENS FØRSTE TREKKSPILLOPERA

Lindesnes Trekkspillklubb har tidligere fått avslag på søknaden om å spille i Operahuset i Bjørvika, men nå kan billetten inn muligens være rett rundt hjørnet.

  NETT-TV: TREKKSPILLKLUBB VIL SPILLE I BJØRVIKA

Atti Eikaas i Lindesnes trekkspillklubb

Atti Eikaasvil ha trekkspillklubben i operaen.

Foto: Terje Sellevold / NRK

"Some sunny night"

Stanghelle er kjent for å ha komponert operamusikalen "Some Sunny Night" om den cystisk fibroserammede maratonløperen Kjetil Moe og hans funksjonshemmede, kinesiske venn Mark Wang. Operamusikalen ble satt opp og kringkastet fra det kinesiske regjeringsbygget til 800 millioner seere høsten 2005.

Tro på trekkspill-opera

Komponisten, som avslutter sin mastergrad i musikk på Høgskolen i Agder for tida, håper trekkspilloperaen med tid og stunder kan oppføres i Bjørvika, med Lindesnes Trekkspillklubb på scenen.

- Jeg tror de har sin plass i Bjørvika i den rette sammenhengen og med den rette musikken og de rette sangerne, sammen med deres fantastisk folkelige stil, sier Stanghelle.

LES: TREKKSPILLKLUBBEN MØTER MOTSTAND

LES: OPERA ER FREMMEDKULTUR

Folkets opera

Men selv om Stanghelle skriver på en opera med trekkspillinstrumentering, mener daglig leder Atti Eikås i Lindesnes Trekkspillklubb at det  ikke bør være nødvendig for å få sceneplass i Bjørvika.

- For å si det kort, det burde det ikke være. Dette skal være folket opera, så da må vi kunne høre folkets musikk. Ikke bare trekkspill, men også annen type folkelig musikk, sier Eikås.

Operasjef Bjørn Simensen sier at opera-programmet er lagt for resten av hans sjefsperiode, nemlig de to neste årene. Dermed vil han ikke kommentere saken overfor NRK.