Tre nye pågrepet for hotellran

Tre unge menn fra Kristiansand er arrestert og mistenkt for ranet av Budget Hotell i går kveld. Politiet mener at én av dem, en 17 år gammel gutt, også deltok i ranet av Scandic Hotell natt til onsdag.

Video Fem pågrepet etter to hotellran i Kristiansand

SE VIDEO: To personer er nå pågrepet for ranet av Scandic Hotell i Markensgate, to for ranet av Budget Hotell ved jernbanen og én for begge ranene.

Ran Budget hotell

Budget Hotell ved Jernbanestasjonen i Kristiansand ble onsdag kveld ranet. Ranerne fikk med seg 1700 kroner.

Foto: Lars Gunnar Eie / NRK
Geir Hansen

Etterforskningsleder Geir Hansen sier alle de unge mennene har hatt mye å gjøre med politiet de siste årene.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Guttene er i alderen 17 til 19 år. Fra før er to andre menn arrestert for ranet av Scandic Hotell.

– Når det gjelder det siste ranet av Budget Hotell, pågrep vi tre personer i dag, som er siktet for ranet i går kveld. Vi mener at én av disse også har begått det ranet som skjedde kvelden før, sier etterforskningsleder Geir Hansen i Agder-politiet.

Tatt av politiet flere ganger

Alle de fem pågrepne er godt kjent av politiet fra tidligere, ifølge Hansen.

– Disse personene har vi tatt for mange forhold tidligere. Vi har hatt en periode nå med veldig mye ran, og det ser ut til å tilta igjen. Det synes jeg er veldig synd, spesielt når det er såpass unge personer som begår disse ranene.

Han vil ikke si hva som har ført til at en 17-åring, tre 18-åringer og en 19-åring nå er pågrepet for hotellranene. Han vet ikke om de fem kan knyttes til andre uoppklarte ran i distriktet.

Den 17 år gamle gutten som er mistenkt for begge ranene har tilknytning til den såkalte barnevernsbanden.

Politiet vil ikke bekrefte at gutten har institusjonsbakgrunn, men NRK vet at han var med i ungdomsgjengen som herjet på Sørlandet i fjor.

Ranet hotell med brekkjern

Hotellet i Markensgate i Kristiansand ble natt til onsdag ranet av tre personer.

Scandic hotell Kristiansand

Scandic Hotell i Markensgate ble natt til onsdag ranet. Ranerne fikk bare med seg et mindre pengebeløp.

Foto: Joachim Constantin Høyer / NRK

Med et brekkjern ble en resepsjonist truet til å gi fra seg penger. Ranerne kom unna med et mindre pengebeløp.

En 18- og 19-åring ble pågrepet av politiet onsdag ettermiddag. 17-åringen ble pågrepet torsdag formiddag.

Det er uklart om også 18- og 19-åringen har bakgrunn fra banden.

Onsdag kveld ble også Budget Hotell i Kristiansand ranet, mindre enn et døgn etter det forrige hotellranet i byen. Torsdag ble to 18-åringer pågrepet for dette ranet, i tillegg til 17-åringen.

Barnevernsbanden

Den såkalte barnevernsbanden var en gjeng bestående av om lag 13 gutter som i fjor sommer og høst ble anmeldt for cirka 600 lovbrudd.

Guttene var da stort sett fra 14 til 17 år gamle, og sto blant annet bak åtte bussran, voldssaker, bankran, bensinstasjonran, biltyverier og en rekke andre lovbrudd.

Mot vinteren roet situasjonen seg, etter at oppfølgingen av ungdommene ble intensivert. Flere av dem ble plassert på institusjoner rundt om i landet.

Samtidig har flere sonet fengselsstraffer.

Tilbake i byen

Men nylig har flere av ungdommene blir tilbakeført til Sørlandet, noe som har ført til stor fortvilelse i flere leire, blant annet blant bussjåfører.

Moren til den ene av guttene som i høst vendte tilbake til Kristiansand, fra Skjerfheimkollektivet i Vestfold, har overfor NRK uttrykt stor bekymring over sønnen og tilbudet han har fått siden han kom tilbake til Kristiansand.

Gutten fikk tilbud om å bo i en campinghytte uten tilsyn.