Tre menn tiltalt for bilsvindel

Tre menn i Kristiansand er tiltalt for å ha svindlet til seg biler fra bilforretninger i Agder og Rogaland. Bilbransjen sier de gjør det de kan for å stoppe svindlere.

Bilsvindel

Her står bilene til flere hundre tusen kroner lagret etter at politiet avslørte svindelen. (arkivfoto)

Foto: Gjestland, Hilde Skarvøy / NRK

Terje Jochumsen

Terje Jochumsen tror det er umulig å sikre seg fullstendig mot bilsvindlere.

Foto: Håvard Raustøl / NRK

– Vi tar kopi av kundenes førerkort og stiller selvfølgelig de spørsmålene vi kan for å unngå å bli lurt. Det sier Terje Jochumsen, formann i Vest-Agder Bilbransjeforening.

Og det var det svindlerne blant annet gjorde. De viste førerkort, men det var falskt.

– Umulig å sikre seg helt

I Rogaland i fjor fikk de utlevert en BMW X1 og en BMW 520 D av bilforretningen ved bruk av forfalsket legitimasjon. I Arendal fikk de en VW Passat.

De tre fikk ut biler for flere hundre tusen kroner ved vise falsk legitimasjon. I alt fire biler ble svindlet til seg. Bilbransjeforeninga sier de sjekker førerkort, men kan ikke alltid gradere seg mot svindlere.

– Det er selvfølgelig kjedelig, men i forhold til at dette går på tre fylker, Aust-Agder, Vest-Agder og Rogaland, så er det forholdsvis få svindelsaker. Men det er sånn over alt at man kan bli lurt – og vi ønsker selvfølgelig ikke å bli lurt, men generelt så klarer man ikke å sikre seg mot de største kjeltringene uansett hva man gjør, sier Jochumsen.

Avslørt etter biljakt

Bilsvindelen ble avdekket ved en tilfeldighet etter en biljakt fra Kristiansand sentrum som til slutt endte ved Slettheia vest for sentrum i fjor. Den 17 år gamle bilføreren ble pågrepet etter å ha kjørt i grøfta og tatt med for avhør.

En politimann oppdaget en detalj ved det ene bilskiltet som var annerledes enn normalt. Ved nærmere undersøkelse viste det seg at bilskiltet var forfalsket.

Politiets etterforskning førte til at ytterligere to menn ble mistenkt i saken.

De tre mennene på 17, 18 og 20 år har erkjent å ha brukt forfalskede papirer til å kjøpe to biler. I tillegg har de lånt to biler på falske premisser.