NRK Meny
Normal

Trapper opp kampen mot mobbing

Arendal kommune kan få et eget beredskapsteam som skal hjelpe foreldre, elever og skoler med å bekjempe mobbing.

Skolegård

Dersom skoler i Arendal ikke klarer å håndtere mobbesaker på egen hånd, kan de i framtida få hjelp av et eget beredskapsteam. ARKIV.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Rådmann Harald Danielsen sier til NRK at kommunen foreslår opprettelse av et beredskapsteam for å markere at kommunen tar overordnet ansvar i mobbesaker.

– Vi ønsker å ta på alvor det betydelige problemet som mobbing utgjør. Kommunen vil ta ansvar og ikke bare overlate mobbesakene til hver enkelt skole.

Sikkerhetsnett

Det finnes allerede kommuner på Sørlandet som har etablert beredskapsteam mot mobbing, blant annet Kristiansand.

I Arendal skal teamet bestå av PPT-leder, to representanter fra rådmannens stab, en representant fra ambulerende skoleteam og en helsesøster.

Harald Danielsen

Rådmann Harald Danielsen.

Foto: Svein Sundsdal/NRK

– Beredskapsteamet skal være noen å gå til på et nivå over skolen hvis det er saker som skolen sliter med, understreker Danielsen.

Norske skoler er forpliktet til å ha gode rutiner i forhold å forebygge og håndtere mobbing. Hovedregelen er at henvendelser knyttet til mobbing skal gå til skolen, og man skal forvente at skolen håndterer dem på en god måte.

Beredskapsteam mot mobbing skal være et sikkerhetsnett når skolens rutiner ikke er iverksatt eller ikke har ført frem.

Les også:

Skolene kan få hjelp

Teamet i Arendal skal blant annet bistå foreldre og elever som opplever at de ikke får den hjelpen de mener de har krav på fra skolen sin i mobbesaker, men skal også være et sted hvor skolen kan henvende seg for hjelp.

Rådmannen mener det finnes eksempler på at skoler har blitt dømt i retten til tross for at de har gjort mye for å løse mobbesaker.

– Derfor tror vi det er lurt å ha et organ over skolene til å håndtere kompliserte saker. Der vil man møte fagfolk og person som har forutsetning for å gå inn i problemstillingene, sier Danielsen.

Ingen hvilepute

Rektor Reidun Pihlmann ved Stinta skole er positiv til planene og ønsker beredskapsteamet velkommen.

Reidun Pihlmann

Rektor Reidun Pihlmann ved Stinta Skole.

Foto: Aud Katrine Danielsen / NRK

– Dette er noe vi har diskutert i rektorkollegiet, og mitt inntrykk er at de fleste er positive, sier Pihlmann til NRK.

Hun har tro på en ordning hvor eksperter utenfra kommer inn for å gi råd og bistå når en situasjon har låst seg fast.

– Samtidig er det viktig å påpeke at dette ikke må bli noen hvilepute for skolene. Vi må ha fokus på forebygging. Dessuten må vi fortsette å jobbe for å ha gode rutiner slik at vi fanger opp mobbing på et tidlig tidspunkt, sier Pihlmann.

Forslaget om eget beredskapsteam behandles i bystyret i Arendal i torsdag.