NRK Meny
Normal

Fortsatt ikke gratis-nett i Kristiansand sentrum

Reiselivsorganisasjonen Visit Sørlandet har ikke klart å etablere en gratis trådløs internettsone i Kristiansand sentrum slik de har ønsket. Venstre-politiker Dag Vige ønsker fortgang i arbeidet.

Markens gate i Kristiansand

Prosjektet om gratis trådløst internett i hele Kristiansand sentrum havnet i skrivebordsskuffen til Visit Sørlandet før sommeren.

Foto: Børge Røssaak Nilsen / NRK

– Vi rakk rett og slett ikke å prioritere dette før sommeren slik vi hadde tenkt. Det var en del andre ting vi måtte ha på plass, og dermed ble dette prosjektet liggende i skuffen.

Det sier daglig leder i reiselivsorganisasjonen Visit Sørlandet, Heidi Sørvig, til NRK.

Viktig turisttiltak

Heidi Sørvig

Heidi Sørvig sier man foreløpig ikke har klart å etablere en gratis trådløs internettsone i Kristiansand sentrum.

Foto: Geir Ingar Egeland / NRK

– Gratis trådløst internett er viktig og nødvendig for å møte behovene og kravene fra turister som kommer til byen.

Det sa Heidi Sørvig til NRK i fjor høst da organisasjonen tok til orde for å etablere et gratis trådløst nettverk i sentrum.

Ønsket var å etablere en slik gratis internettsone i hele sentrum så raskt som mulig, men også denne sommeren må turistene klare seg uten et slikt tilbud.

– Vi har hatt fullt fokus på dette og når vi så at vi ikke klarte å realisere prosjektet denne sommeren, så bestemte vi oss for å synliggjøre de som faktisk tilbyr trådløst nett i sentrum allerede, sier Sørvig.

Hun sier at mellom 20–30 ulike butikker, restauranter og hoteller har fått tydelig merking om at disse stedene tilbyr trådløst internett.

Vi kan ikke legge denne saken i skuffen. Det er bakstreversk.

Bystyrepolitiker Dag Vige (V)

Viktig å legge til rette

Trådløst nett

Et trådløst internett-tilbud er viktig for turistene, mener Visit Sørlandet.

Foto: ScanStock

– Gratis trådløst nett er et av de viktigste infrastruktur-tiltakene i markedsføringen av Kristiansand nå. Det sa du i september i fjor, men dette har dere ikke fått til. Hva sier du nå?

– Jeg står fremdeles på det. Og det gjelder jo ikke bare Kristiansand. Det gjelder jo generelt i hele verden. Man deler ferieminner og gode opplevelser i sosiale medier og da er det viktig at vi legger til rette for at den delingen blir best mulig. Så det vil være viktig for oss nå å kjøre videre på det prosjektet og se hvordan vi kan klare å realisere flere gratis trådløse soner i Kristiansand sentrum.

– Men hvorfor klarer dere ikke å prioritere dette i løpet av forholdsvis kort tid, hvis det er så viktig som du sier?

– Som jeg har sagt tidligere så gikk det litt på prioriteringene hos oss. Vi hadde ikke ressurser til å følge dette opp 100 prosent. Også vil vi gjerne se litt på erfaringene som blant annet Trondheim har gjort på dette. Arendal har også hatt et prosjekt i sommer og vi skal også ha en erfaringsutveksling med Oslo for å se på hva de gjør og hvordan de på best mulig måte legger til rette for økt deling i sosiale medier, sier Sørvig.

– Når tror du at det vil komme en gratis trådløs internettsone i hele sentrum?

– Det er vanskelig å si et eksakt tidspunkt for det avhenger litt av at vi får kommunen med på laget, og at vi får en finansieringsmodell som er fornuftig.

– Tror du dette vil være på plass slik at turistene har dette tilbudet neste sommer?

– Ja, det tenker jeg må være en naturlig ambisjon, sier Sørvig.

Trådløst i Arendal

Monica Lunøe Rand, turistsjef Arendal

Turistsjef i Arendal Monica Lunøe Rand vil gjerne gi noen råd til Kristiansand om etablering av trådløse internettsoner i sentrum.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Både Drammen og Trondheim har trådløse internettsoner i sentrum og Arendal har også klart det som Kristiansand ikke har fått til så langt.

Arendal testet ut gratis trådløs internettsone i sentrum i fjor under den politiske Arendalsuka.

I sommer har det igjen vært gratis internett-tilgang i byens sentrum, og nå blir ordningen permanent.

Det forteller turistsjef Monica Lunøe Rand til NRK.

– Vi vil gjøre dette fordi vi mener dette er et viktig tilbud for turister som kommer til Arendal. Mange kvier seg for å bruke 3G på telefonene sine, fordi dette er kostbart. Vi ser på dette tilbudet som en gest overfor turistene som kommer. Dette er en turistsjefs drøm å få til, og det viser seg å være bra for en destinasjon å ha et slikt tilbud til turistene, sier Lunøe Rand.

Hun anbefaler Kristiansand å anskaffe seg et lignende tilbud og vil gjerne gi råd om hvordan dette kan løses.

– Ja, jeg vil anbefale Kristiansand å etablere gratis trådløse internettsoner. Vi kan gjerne dele av våre erfaringer, sier Lunøe Rand.

– Alle vil ha dette

Dag Vige

Bystyrepolitiker Dag Vige (V) krever fortgang i arbeidet med en trådløs internettsone i sentrum.

Foto: Kari Løberg Skår / NRK

Venstre-politiker Dag Vige er meget opptatt av å få på plass et gratis trådløst internett-tilbud i Kristiansand sentrum.

Han tok saken opp politisk i fjor sommer, og han registrerer at lite har skjedd.

– Vi blir nødt til å få dette på plass og mange må samarbeide for å få dette til. Vi kan ikke legge denne saken i skuffen. Det er bakstreversk, sier Vige til NRK.

Han ser for seg et samarbeid mellom Universitetet i Agder, Vest-Agder fylkeskommune, Kristiansand kommune og næringslivet for å få realisert prosjektet.

– Alle vil jo ha dette og vi må få dette på plass. Og nå kommer jo også studentene til byen. Kristiansand vil profilere seg som en studentby og det ville jo ha vært et pre for alle studentene dersom vi hadde hatt en trådløs internettsone i hele sentrum, sier han.

Vige ønsker at kommunen tar et lederansvar i denne saken.

– Noen må ta lederansvaret. Jeg hadde håpet at kommunen kunne ta det ansvaret. Nå virker alt litt tilfeldig. Prosjektet burde vært mer systematisert, sier han.

– Hva vil du gjøre i sakens anledning?

– Dette vil være en varm sak i mitt hode hele tiden. Jeg vil følge dette opp politisk når vi samles igjen etter ferien, avslutter Vige.