Rettelse: I den forrige versjonen av denne saken sto det at NRK har snakket med Ibsensykehusene. Det stemmer ikke. I denne versjonen er det skrevet inn hvilken informasjon Ibsensykehusene har til sine pasienter.
– Plutselig ble jeg fortere full og fikk ingen hangover. Jeg tenkte at dette er jo kjempegøy, sier Toril Egilsdatter Bøhn (58) fra Lier.
I juni 2008 veide hun 105 kilo og ble fedmeoperert ved Bærum sykehus. Tre måneder etter inngrepet begynte hun å drikke alkohol igjen.
Det falt i smak.
Her er et sjeldent bilde fra da Toril Egilsdatter Bøhn var tyngre. Her er hun på skogstur med venner.
Foto: PRIVATDrakk tett i 12 år
Lierkvinnen forteller at hun gikk på informasjonskurs med blant annet en ernæringsfysiolog på sykehuset i forkant av operasjonen.
– Legene snakket mest om magetrøbbel og vitaminbehov og nevnte risikoen for alkoholavhengighet kun i en bisetning, sier hun.
Det ble mye etterlengtet uteliv og festing i årene etter operasjonen.
– Det var så fint å få oppmerksomhet i ny kropp, og flørte og leve livet slik jeg hadde drømt, sier hun.
Bøhn drakk tett hver dag i 12 år.
– I mai 2021 ble jeg syk. Jeg hadde store skader på nervesystemet etter all drikkingen, sier hun.
På få uker gikk Toril Egilsdatter Bøhn fra størrelse XXL i bukser, til størrelse XS.
Foto: Elisabeth Sandve / NRKSeksjonsoverlege Jan Cyril Wexels ved Bærum sykehus svarer på kritikken på generelt grunnlag.
– Vi underviser alle pasienter som skal opereres for sykelig overvekt og idet inngår informasjon om utfordringer i forhold til alkohol, sier seksjonsoverlege Wexels.
Les hele svaret fra Bærum sykehus nederst i artikkelen.
Rusen treffer hardere
Tall fra Folkehelseinstituttet viser at 3000 personer fedmeopereres årlig. Den vanligste operasjonen er gastrisk bypass.
Ifølge forskere kan enkelte pasienter oppnå to- tre ganger høyere promille av samme alkoholinntak, enn de gjorde før operasjonen.
– Fedmeoperasjonen minsker magesekkens overflate og tømmetid. Da går nærmest alt du drikker ut i blodet og alkoholen treffer hardere, sier forsker Magnus Strømmen ved Senter for fedmeforskning ved St. Olavs hospital i Trondheim.
Ifølge Strømmen er det vanskelig å vite hvor mange som får alkoholproblemer, fordi mange pasienter skjuler det.
Magnus Strømmen er forsker ved St. Olavshospital. Han kritiserer flere sykehus for å ikke gi nok informasjon om alkoholavhengighet.
Foto: Morten Andersen / NRKI sin forskning har Strømmen intervjuet blant annet 35 pasienter før- og etter en fedmeoperasjon. Alle ble avhengig av alkohol.
– Mange har brukt maten til å regulere følelser, og når maten tas bort, så leter de etter noe annet som gir samme roen og gleden, sier Strømmen.
Til høsten skal forsker Magnus Strømmen publisere ti års forskning på sammenhengen mellom fedmeinngrep og alkoholvansker.
Mangler felles informasjonskrav
I dag finnes det ikke felles retningslinjer for fedmeoperasjoner ved norske sykehus. Det er opp til hvert sykehus hva de vil informere pasientene om.
– Informasjonen som gis i dag er for vag og misvisende, mener Strømmen.
Fagpersoner etterlyser at det gis mer informasjon om farene for å bli alkoholiker.
– Pasientrettighetsloven pålegger oss å gi pasientene god informasjon om fordeler og farer. Dette gjøres svært ulikt på sykehusene. Det kunne vært en nasjonal oppgave å utvikle et informasjonsprogram for de som vurderer fedmekirurgi, sier Strømmen.
Det finnes nordiske retningslinjer utarbeidet av ernæringsfysiologer, men her står det ikke noe om alkoholavhengighet.
I 2022 ble 117 personer fedmeoperert ved Sørlandet sykehus. Sykehuset har ernæringsfysiologer som følger opp pasienten. Sykehuset mener at de informerer pasientene sine godt nok.
– Vi informerer pasientene om risiko for alkoholoverforbruk etter vektreduserende operasjon, og mekanismene bak, understreker overlege Helene Thomassen-Alsaker ved avdeling for sykelig overvekt, enhet for fysikalsk medisin og rehabilitering.
Overlege Helene Thomassen-Alsaker ved Sørlandet sykehus mener de gir pasientene nok informasjon.
Foto: Elisabeth Sandve / NRK– Frykter metodene på private sykehus
En tredel av alle fedmeoperasjoner utføres privat, ifølge Folkehelseinstituttet.
Felles retningslinjer for informasjon vil også kunne hjelpe pasienter som bruker private sykehus, mener overlege Randi Størdal Lund ved avdeling for hormon, overvekt og ernæring i Helse Sør-Øst.
– Jeg frykter at informasjonen glipper på de private klinikkene der du kan bestille kirurgi en dag, og en uke senere er du ferdig og utskrevet, sier hun.
NRK har snakket med Aleris, som utfører fedmekirurgi privat.
– Vi informerer om overhyppighet av alkoholisme blant pasienter som har gjennomgått overvektskirurgi, sier gastrokirurg Bent Johnny Nergård hos Aleris.
Ibsensykehusene har informasjon om alkoholbruk til sine pasienter.
Der anbefales det blant annet å unngå alkohol de tre første månedene etter operasjon.
Det presiseres at alkohol øker risikoen for magesår, at alkohol vil være belastende for leveren etter operasjon og at en liten andel pasienter har fått et problematisk alkoholforbruk i ettertid.
I informasjonen står det også at alkohol bør inntas med forsiktighet resten av livet og at det anbefales å prøve seg frem i trygge omgivelser.
Ibsensykehusene er privat. De reklamerer for slankeoperasjon med sommerpriser.
Foto: SkjermdumpHelsedirektoratet skal nå se på de faglige retningslinjene som sykehusene skal følge.
– Pasienter har krav på informasjon om behandlingen som tilbys og om mulige risikoer, sier avdelingsdirektør Torunn Janbu.
Edru og håpefull
Tilbake i Lier har Toril Egilsdatter Bøhn vært edru i to år, og livet er bedre.
Men hun kommer med en klar oppfordring til legene.
– Jeg synes absolutt de må være mer direkte med pasientene og informere bedre om alkoholfarene, sier hun.
Etter operasjonen ble livet til Bøhn annerledes. Hun kunne ikke spise mye, men hun fikk ro i kroppen av alkoholen.
Foto: Elisabeth Sandve / NRK