NRK Meny
Normal

- Nå må saken legges død

Politikerne i Bygland vil ikke tilby lege Vidar Toreid kommunelegestillinga i kommunen.

Vidar Toreid

Bygland kommune vil ikke ansette Vidar Toreid som kommunelege.

Foto: Ingrid Jørgensen / NRK

Vidar Toreid får ikke tilbake jobben som kommunelege i Bygland. Det bestemte politikerne i kommunestyret tirsdag kveld, med 14 mot én stemme.

- Vi sa i kveld nei til å følge innbyggerinitiativet om å ta inn Toreid i legestillinga. Det har sin bakgrunn i de samarbeidsproblemene vi har hatt tidligere, og at han tidligere er sagt opp av kommunen fra ei forebyggende helsestilling, sier ordfører Knut A. Austad til NRK.

Toreid har tidligere vært deltidsansatt som kommunelege i tillegg til sin privatpraksis, men han ble sagt opp for et par år siden. Siden har det vært flere runder i retten. Med den store politiske enigheten i kommunestyret, håper ordføreren at saken nå legges død.

- Vi er avhengige av ro rundt saken for å kunne rekruttere lege og nødvendig helsepersonell her i Bygland.

Vil ikke ha Toreid som ansatt

Ordføreren har tidligere fått overlevert rundt 400 underskrifter med krav om å tilby Toreid legestilling i kommunen. Da formannskapet behandlet saken forrige uke møtte et tjuetalls personer opp før møtet og demonstrerte til fordel for Toreid.

Knut A. Austad

Ordfører Knut A. Austad i Bygland.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

- Det har nærmest vært et folkekrav om at Toreid må få jobben tilbake. Hvorfor er politikerne og bygdefolket så delte?

- Han har vært lege i Bygland i nesten 30 år som privatpraktiserende. Han har hatt et forhold til mange av Byglands innbyggere og han har stilt opp til alle tider for folket, så det er ikke det det går på. Han har full anledning til å fortsette sin privatpraksis, men vi har sagt at vi ikke vil ta han inn i organisasjonen vår som arbeidstaker, sier Austad.

- Alle er tapere

- Er dette den vanskeligste saken Bygland kommune har behandlet?

- Det var ikke vanskelig å bestemme hva som er rett og galt. Men det er den vanskeligste saken på den måten at den har vært veldig langvarig og har skapt mye uro i kommunen. Det handler om personer og familier som man kjenner i lokalmiljøet, sånn sett har det vært en veldig vanskelig sak for kommunen og en sak der vi alle er tapere.

- Saken må granskes

Gudrun Omnes, som er initiativtakeren bak underskriftskampanjen for å få Toreid ansatt som lege, er svært skuffet over politikernes avgjørelse.

- Men det var ikke uventet. Politikerne har vært knallharde og omtrent mobbet den ene politikeren som har stemt for ansettelse av Toreid. De snakker så voldsomt om at nå må det bli ro, men det blir aldri ro og saken blir aldri lagt død. Denne saken må offentlig granskes, slik at folk kan få greie på hva som er gjort, sier Omnes.

Rådmennene i Bygland og Valle har bestemt at Valle kommune skal ha ansvar for å ansette lege også for Bygland kommune, og Valle ansatte tidligere denne måneden en lege i Bygland.

Men nå har også innbyggerne i Valle laget ei underskriftsliste til ordfører Bjørgulv S. Lund, med krav om at Toreid får ei 70 prosentstilling som fortsatt er ledig.