Hopp til innhold

Frykter for leirens fremtid

Luftforsvarets rekruttskole blir kanskje likevel ikke lagt til Kjevik. – Politisk spill, mener stortingspolitiker, som frykter for leirens fremtid.

Soldater fra Madlaleiren

Vedtaket om flytting av rekrutter fra Madlaleiren til Kjevik kan bli endret. Det vil være en katastrofe for Kjevik, mener Peter Gitmark (H)

Foto: NRK

Luftforsvarets rekruttskole kan komme til å bli værende på Madla, til tross for bestemmelsen om å legge utdanningen til Bergen og Kjevik.

– Dette lukter som en snuoperasjon med politiske baktanker, mener høyres Peter Gitmark.

Vedtatt

I 2008 vedtok stortinget å legge ned rekruttutdanningen ved KNM Harald Haarfagre i Madla og splitte rekruttskolen og flytte aktiviteten til Bergen og Luftforsvarets skolesenter på Kjevik i Kristiansand.

Forsvarsminister Grete Faremo har imidlertid varslet at vedtaket skal vurderes på nytt.

Frykter for leirens fremtid

Peter Gitmark

Meget kritisk: Peter Gitmark frykter for Sørlandets rolle i det norske forsvaret. (Arkivfoto)

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

Peter Gitmark, Høyres stortingsrepresentant fra Vest-Agder i Utenriks- og forsvarskomiteen, mener det kan bety begynnelsen på slutten for forsvaret på Kjevik dersom leiren ikke får rekruttskolen.

– Desto færre oppgaver Kjevik eventuelt måtte få, desto større er sannsynligheten for at leiren blir nedlagt, sier Gitmark.

Selv om det kun er snakk om et tjuetalls stillinger, mener Gitmark at en eventuell fortsatt satsing ved Madla kan føre til at Kjevik blir nedprioritert også i fremtidige sammenhenger.

– I den store sammenhengen betyr dette svært mye. Vi ser at det er en kontinuerlig omstillingsprosess i forsvaret hvor det er større leire som ofte blir vernet, mens de minste leirene stadig får forsvarssjefens og forsvarsministerens "klamme hånd" rundt seg, og blir nedleggingstruet, sier Gitmark.

– Jeg frykter med dette at det kan bli en nedbygging av Kjevik. Det vil være svært negativt for landsdelen, og for forsvaret, mener stortingspolitikeren.

For kostbart?

Grete Faremo

Vil revurdere: Forsvarsminister Grete Faremo vurderer å omgjøre stortingets vedtak fra 2008. (Arkivfoto)

Foto: Beth Mørch Pettersen / NRK

Den planlagte omorganiseringen vil koste forsvaret minst 120 millioner kroner.

Dessuten skal NATO ha truet med å legge ned hovedkvarteret sitt på Jåttå i Stavanger om ikke Madlaleiren får fortsette med rekruttskolen.

Forsvarsministeren, som besøkte madlaleiren i går, sier bakgrunnen for at hun nå åpner for å revurdere sitasjonen er at hun må være sikker på at beslutningen som tas er den riktige.

– Det er klart at kostnader spiller en stor rolle nettopp fordi vi er ute etter de mest effektive løsningene som sikrer balansen mellom kvalitet og kostnad, uttalte Faremo til NRK i går.

– Det er for tidlig å konkludere, men når jeg har åpnet opp for å gjøre en ny vurdering av en tidligere beslutning, så er det fordi det er viktig for oss å sikre at den type viktige beslutninger gjøres på rett grunnlag, begrunner forsvarsministeren.

– Politisk spill

Gitmark mener forsvarsministeren er drevet av politiske hensikter, fremfor forsvarets beste.

– Dette kommer på et tidspunkt hvor Arbeiderpartiet står svært svakt på Vestlandet, hvor man trenger noen lokale seiere. Dette er åpenbart tenkt til å bli en av de, refser Gitmark.

– Vi ønsker et sterkt fagmiljø på Kjevik. Ikke bare er det viktig for landsdelen, men for hele forsvaret, sier Gitmark når han skal begrunne viktigheten av å få rekruttutdanningen lagt til Kjevik.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

null
Spiller nå
Lett å få flyskrekk av dette - men det finnes råd 00:41
Neste

Økonomistatus

Strømpris i dag

Inkludert avgifter

Billigst kl. 14 1,6 kr
Dyrest kl. 18 1,95 kr

Strømkostnader nå

  • Steke pizza 0,6 kr 25 min.
  • Dusje 6,3 kr 10 min. / 100 liter vann
  • Vaske klær 0,8 kr En vask
  • Varmeovn 1,5 kr 1000w, en time

Styringsrenta i prosent

Høyere styringsrente betyr økte utgifter dersom en har boliglån

Økte matpriser

Hvor mye matprisene har økt det siste året, sammenlighet med lønnsutvikling

  • Matvarer Mars 2023 – mars 2024
    + 6,1 %
  • Lønnsutvikling Anslag for 2024
    + 4,9 %