Tør ikke slippe jubelen løs ennå

Gleden står nesten i taket på Vegårshei etter at det ble kjent at de drapsdømte nordmennene skal flyttes fra fengselet i Kisangani.

Tjostolv Moland og Mathilde Moland

Mathilde Moland har besøkt sin sønn i fengselet i Kisangani. Nå håper hun kongolesiske myndigheter holder ord og overfører sønnen Tjostolv og Joshua French til et fengsel i Kinshasa og at det skal være første steg på vei hjem til Norge. (arkivfoto)

Foto: Rune Edvardsen/Troens Bevis

Joshua French og Tjostolv Moland har i dag fått beskjed om at de skal flyttes til Kongos hovedstad Kinshasa torsdag. Hjemme hos familien Moland kan de nesten ikke tro at det er sant at det endelig skjer noe i saken.

– Det er den beste nyheten jeg har fått på aldri den tid. Hvis det er sant at de skal ut av fengselet i morgen klokka 10 så kan jeg nesten åpne champagneflaska, sier Mathilde Moland til NRK.

French og Moland til Kinshasa

VIDEO: French og Moland flyttes til Kinshasa

Fortsatt usikker

Familiene til Moland og French fikk beskjed fra advokat Morten Furuholmen om at det var snakk om utlevering enten i dag eller i morgen. Beskjeden kom midt på dagen i dag.

Tross gleden, føler mamma Moland seg likevel ikke trygg på at sønnen Tjostolv og hans kamerat blir overført til Kinshasa i morgen tidlig.

– Kongoleserne har lurt oss så mange ganger at jeg må vite 100 prosent at de har kommet ut av dette fengselet, sier hun.

Spent situasjon i Kongo

Situasjonen i fengselet i Kisangani har vært spesielt utrygg etter at det søndag brøt ut fullt opprør blant fangene og flere av dem ble skadet. De norske fangene barrikaderte seg i cella si og slapp fra opprøret uten skader.

Forholdene i fengselet og uro i forbindelse med valget i Kongo har ifølge Mathilde Moland gjort at det haster å få de drapsdømte nordmennene ut av fengselet.

– Selv om det ser forholdsvis rolig ut der nå, så er det likevel en tilspisset situasjon. Det er takket være Røde Kors at det er rolig nå, men den 6. desember når valgresultatet kommer så kan det fort bli mer uroligheter, sier hun.

Krevde handling fra UD

Flere ganger har det kommet lovnader om overføring fra Kisangani til Kinshasa for nordmennene. Sist gang var i september, men heller ikke denne gangen ble det noe av.

Etter dette har det vært stille rundt Moland og French - inntil fangeopprøret startet. Mathilde Moland gikk da hardt ut mot UD og krevde at utenriksminister Jonas Gahr Støre skulle ta kontakt med sin kollega i Kinshasa og få gjort noe umiddelbart.

– Hvordan det har påvirket situasjonen, vet jeg ikke. Men samtidig har de nok i UD vært redde for de to som sitter der når situasjonen i Kongo generelt er så spent, og spesielt spent i fengselet, sier hun

I ettermiddag fikk Mathilde Moland også beskjed fra UD via e-post om at overføringen skal skje, men også UD tar sine forholdsregler.