NRK Meny
Normal

Tør ikke juble for Shaimaa ennå

I Lillesand er det ingen som helt tør å slippe jubelen løs, selv om det politiske flertall på Stortinget onsdag åpnet for at asylbarn kan få saken sin vurdert på nytt i Norge.

Ingen tør slippe jubelen løs i Lillesand, selv om regjeringens avtale med støttepartiene KrF og Venstre åpner for at 11 år gamle Shaimaa Yusuf og familien kan be om en revurdering av saken deres.

NETT-TV: Ingen tør slippe jubelen løs i Lillesand, selv om regjeringens avtale med støttepartiene KrF og Venstre åpner for at 11 år gamle Shaimaa Yusuf og familien kan be om en revurdering av saken deres.

I november i fjor ble Shaimaa Yusuf (11) og familien hennes tvangssendt fra deres hjemsted Lillesand til Jemen, etter sju år i Norge.

Ny forskrift

Onsdagens avtale mellom KrF, Venstre og regjeringspartiene kan bety at familien får returnere til sørlandsbyen. Men veien tilbake kan bli lang.

– Det må en ny forskrift til før avtalen er i boks, sier Lars Reme i støttegruppa for familien.

Han frykter dette kan drøye til juni måned.

Lars Reme

Lars Reme i støttegruppa for familien til Shaimaa Yusuf frykter det kan drøye lenge før familien kan komme tilbake til Lillesand.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

– Deretter må hver sak opp i en nemnd, noe som er mer tidkrevende enn dersom en nemndleder kan ta en avgjørelse, sier han.

Krig i Jemen

Reme mener en retur til Norge haster for Shaimaa og familien hennes.

– Som alle vet, er det krig i Jemen. De kriger på hvert eneste gatehjørne, som det står i avisene. Når vi prater med familien, hører vi at bombene regner rundt dem, forteller han.

Derfor mener han politikerne har dårlig tid.

– Vår bønn til politikerne er at de innser alvoret, og at det er i dag de må hjem, sier Reme.

Shaimaa Yusuf og søsken i Jemen

Shaimaa Yusuf og to av søsknene hennes i krigsherjede Jemen tidligere i vinter.

Foto: NRK

Avtalen mellom partiene innebærer at lengeværende barn som ble sendt ut mellom 1. juli i fjor og 18. mars i år, og som har en oppholdstid i Norge på minst fire år, skal få sakene vurdert på nytt.

Rundt 60 barn omfattes trolig av avtalen

Det kan dreie seg om rundt 60 barn som kan få sine saker gjenopptatt. Blant dem er Shaimaa.

Thomas Johnsen

Klassekontakt Thomas Johnsen ved Borkedalen skole i Lillesand blar i en av Shaimaas bøker, som fortsatt ligger i hylla hennes.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK

Hun drømmer om å få reise vekk fra bombene i Jemen og komme tilbake til Norge, hvor hun har tilbragt sju år av sitt liv.

Klassekontakt for Shaimaa Yusuf, Thomas Johnsen, har i dag forsøkt å forklare elevene at mange ting må skje før de kan se Shaimaa Yusuf igjen.

– Nå har jeg forstått på andre journalister at det er stor sannsynlighet for at Shaimaa kommer tilbake, at det blir et positivt resultat av vurderingen, men helt sikre kan vi ikke være, sier Johnsen.

– Det er det jeg har forsøkt å formidle til elevene, slik at de ikke tar helt av, og så...

Klassekontakten ved Borkedalen skole fullfører ikke setningen.

Shaimaas venninner

Shaimaas venninner på Borkedalen skole tør ikke slippe jubelen helt løs, selv om regjeringen nå åpner for å vurdere saken hennes på nytt.

Foto: Jan Jørg Tomstad / NRK