NRK Meny
Normal

Toppolitikere engasjerer seg i lydstrid på bibelcamping

KrF-leder Knut Arild Hareide samt stortingsrepresentantene Kjell Ingolf Ropstad og Hans Fredrik Grøvan engasjerer seg i lydstriden ved Justøyfamiliens Bibelcamping i Lillesand.

Teltkirke

Justøyfamiliens Bibelcamping i Lillesand holder møter i dette teltet.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

I kveld skal toppolitikerne møte camping-ledelsen og ordfører Arne Thomassen i et møte på Justøyfamiliens Bibelcamping i Lillesand.

– Det virker som fylkesmannen lytter mer til noen naboer enn til kommunens positive innstilling. Derfor ønsker vi mer informasjon om saken for å se hva vi kan gjøre, sier Ropstad.

Campingen fikk i forrige uke restriksjoner fra fylkesmannen. Campingen får kun benytte lydanlegget seks kvelder i løpet av hele sommeren.

Kjell Ingolf Ropstad

Kjell Ingolf Ropstad vil se hva han kan gjøre for Justøyfamiliens Bibelcamp.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Fædrelandsvennen fortalte om saken først.

Tre av sju dager i uka skal være lydfrie, og det er ikke lov å holde møtevirksomhet med lydanlegg på fredager og lørdager. Helgedagene er de mest besøkte.

Politikerne engasjeres

Tirsdag fortalte Fædrelandsvennen at fylkesmannens vedtak provoserer flere, og i kveld møtes stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad, Hans Fredrik Grøvan og KrF-leder Knut Arild Hareide på campingen.

Ropstad sier det er krevende å påvirke fylkesmannens endelige vedtak uten å ta det rettens vei. Likevel vil politikerne se hva de kan gjøre.

– Det viktigste er at Hareide får den informasjonen han trenger for å ta dette videre.

Norges eldste bibelcamping på Justøya i Lillesand er pålagt store restriksjoner på bruk av forsterkeranlegg under sine møter. Det kan bety slutten på teltkirkevirksomhet slik den har vært i 52 år.

Se reportasje om lydstriden.

Totalinntrykket innskrenkes

Grunnen til vedtaket er ifølge seniorrådgiver hos Fylkesmannen i Agder, Lasse Svenstrup Andersen, at arrangementet varer over så lang tid.

Lasse Svenstrup Andersen

Lasse S. Andersen er seniorrådgiver i helse- og omsorg hos Fylkesmannen i Agder.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

– De får fortsatt ha 48 arrangementer, samt nattverdsgudstjeneste ved sjøen.

– Vedtaket er bare en innskrenking i totaltrykket, sier Andersen og sier de er i en positiv dialog med ledelsen av campingen.

– Urimelige og uforståelige

Hanne Risvold er leder for programkomiteen ved Justøyfamiliens Bibelcamping. Hun synes påleggene er urimelige.

– Også tidspunktene de kom på. Vi fikk vite dette tre dager før start, sier Risvold.

Den fem uker lange sommercampen startet forrige uke, og fredagens åpningsshow ble flyttet til Lillesand kirke.

Også at fylkesmannen ikke har vært ute på campingen under arrangementer, provoserer Risvold. Bakgrunnen for fylkesmannens vedtak er klage fra to naboer.

Jeg kjenner på avmakt og litt frustrasjon.

Hanne Risvold

– Ønsker bare fred og ro

En av naboene som har klaget er Geir Lae Solberg. Han sier støynivået fra opptil 80 arrangementer fra campingen hver sommer har vært forstyrrende.

– Jeg er fornøyd med at vi nå får fred og ro, men jeg er ikke fornøyd med at dette går utover bibelcampingen og dens medlemmer, sier Solberg.

Geir Lae solberg

Geir Lae Solberg er en av to naboer som har klaget på støy.

Foto: Line Oftedal Pedersen / NRK

Han har ønsket fred fra campingplassen i flere år. Også i fjor var det diskusjon om lydnivået, men bibelcampingen vant i retten.

– Vi har lydmåling for hvert arrangement. De som hjelper oss med å måle lyd har sagt at vi ligger langt innenfor det som er tillatt, sier Risvold.

I fjor var det 25.000 gjestedøgn på bibelcampen som har 52 år med tradisjoner.