Fylkesmannen på Sørlandet har opplevd en enorm interesse fra lag og foreninger om å få delta i en gigantisk plukkedugnad for å få bukt med Stillehavsøsters, en art som ikke hører hjemme i norske farvann.
Plukke suksess
12 ulike foreninger og lag har deltatt i prosjektet som har foregått i skjærgården i Tvedestrand, Arendal og Grimstad.
– Vi er strålende fornøyd med innsatsen som utgjør over 1200 dugnadstimer, og de mange som har deltatt har også hatt glede av å bidra i dette miljøprosjektet.
Det sier assisterende miljøverndirektør, Ingunn Løvdal ved Fylkesmannen i Aust og Vest-Agder. Hun utelukker ikke at det kan bli flere runder med plukking dersom det kommer midler til dette.
- Les også: Dugnad skal hindre østers-invasjon
Testes som matjord
Det er Agder Renovasjon og Risør og Tvedestrand-regionens Avfallsselskap som har hentet og tatt hånd om de nesten seks tonnene med havdelikatessen som nå har havnet i det enorme komposteringsanlegget på Heftingsdalen i Arendal.
Og bare etter få dager i anlegget der har det skjedd en forvandling med de ellers gjenstridige og knivskarpe skjellene:
– Vi har tilført kalk og blandet det med vanlig matavfall og organisk avfall. Det er overraskende å se hvordan skjellene på så kort tid er brutt ned og blitt helt skjøre.
Det sier daglig leder i Agder Renovasjon, Anita Aanonsen Jernquist som står ved foten av berget med matavfall avfallsanlegget. Her skal skjellene ligge i et halvt år før man kan se det endelige resultatet.
– Blir forsøksprosjektet vellykket kan stillehavsøsters bli en del av kompostjorda som kundene kjøper hos oss i åra fremover, forteller Jernquist.
- Les også: Knivskarp østers truer strandlivet