Hopp til innhold

Tok knekken på båtmotorliga

Antall båtmotortyverier på Agder har gått drastisk ned etter at politiet og Operasjon Grenseløs avslørte en stor polsk båtmotorliga. Men folk oppfordres likevel til å være på vakt.

Leif Vagle og båtmotorer

Leif Vagle er leder for agderpolitiets avdeling mot organisert kriminalitet.

Foto: Liv Eva Welhaven Løchen / NRK

– Det har vært en dramatisk nedgang i båtmotortyverier denne våren sammenlignet med i fjor, sier leder for agderpolitiets avdeling mot organisert kriminalitet, Leif Vagle.

14 polske statsborgere er ifølge Aftenposten pågrepet i Norge og Polen i forbindelse med den såkalte båtmotorligaen. 4 av dem er pekt ut av politiet som sentrale bakmenn.

Fra 40 til 15 tyverier

I fjor ble det stjålet 40 båtmotorer på Agder fram til 3. mai, mens det i år kun har blitt stjålet 15 motorer. Vagle ser en klar kobling:

– Det kan være flere elementer som spiller inn, men vi regner med at dette kan settes i sammenheng med at denne ligaen er tatt, sier han.

Politiet i Agder har gjennom prosjektet «Operasjon Grenseløs» samarbeidet med andre politidistrikt om å knekke ligaen, siden de begynte å operere i 2007.

Vagle sier at de har tatt store verdier i løpet av perioden.

– Jeg har ingen konkrete tall, men vi mener at de har tatt et stort antall båtmotorer fra 2007 til de ble pågrepet.

Båtmotorligaen spesialiserte seg særlig på båtmotorer mellom 50 til 250 hestekrefter.

– Andre kriminelle miljøer står i kø

Leif Vagle mener at det var det tette samarbeid mellom flere politidistrikt som til slutt tok knekken på ligaen.

– Med «Operasjon grenseløs» har vi hatt et tett og godt samarbeid med etterforskere, tjenestemenn og analysepersonell. Vi har også brukt samarbeidet i andre saker, da de som opererer på Østlandet også ofte trekker nedover til Sørlandet.

– Betyr dette at båteiere på Sørlandet kan føle seg tryggere nå?

– Nei, langt ifra. Her står det nok andre organiserte miljøer i kø for å ta det markedet. Så her må man være på vakt, sier Vagle.

Han sier at politiet fokuserer på båttyverier selv om det har vært en nedgang.

Mye tyverier rett før sesongstart

Samtidig oppfordrer han også båtfolket til å følge med.

– Man må være oppmerksomme. Det er ikke tvil om at de båthavnene og opplagsplassene som har gode sikringstiltak og vakthold, er mer skånet enn de som ikke har det.

– Ser dere noen forskjeller på når man er mest utsatt?

– Vi ser at tyverier ofte skjer om våren og høsten. Særlig rett før sesongen begynner, og før det kommer masse folk i båthavnene.