Tøffere hverdag for Nav-ansatte

Hverdagen for NAV-ansatte er blitt tøffere. Det mener hovedtillitsvalgt for det største fagforbundet i NAV i Aust-Agder, Øystein Fritzen.

nav Arendal politi

Nav-kontoret i Arendal fikk melding fra en mann som krevde å få utbetalt en god del penger. Hvis ikke han fikk pengene, ville han skyte de ansatte.

Foto: Erik Wiig Andersen / NRK

I går utløste en drapstrussel mot NAV-ansatte i Arendal en omfattende politiaksjon. Noen ganger øker konflikten mot ansatte, sier Fritzen.

– Med alle de enkeltepisodene vi har hatt i det siste, kan det virke som om det spisser seg noe til, sier Fritzen.

Vanlig med trusler

I september ble en mann dømt for trusler mot en saksbehandler på Nav i Farsund. Han truet med å sprenge dynamitt, fordi at han ikke fikk tilbake penger for medisiner han hadde kjøpt, og fyrte av en rakett.

I januar ble en 28-åring dømt til 30 dager i fengsel for trusler mot en Nav-ansatt i Flekkefjord.

Også Nav i Kristiansand har hatt store problemer med truende brukere, og saksbehandlere opplevde vold og trusler daglig. Nå har kontoret bedret vaktholdet.

Har gode rutiner

En mann i Arendal ble i går pågrepet etter at han skal truet med å drepe alle i Nav. Øystein Fritzen, som er hovdtillitsvalgt for Norsk Tjenestemannslag i Nav Aust-Agder, sier de ansatte har gode rutiner i slike saker.

– Det er viktig at man har gode rutiner på forebyggende sikkerhetsarbeid og at der er systemer som kan ivareta de ansatte når farlige og truende situasjoner oppstår, sier Fritzen.

Konfliktene og truslene kan oppstå når personer ikke får kontakt med sin saksbehandler, eller ikke får penger. Men sykdom kan også spille inn.

– Personer blir psykisk ustabile, og kan opptre truende og skremmende.

En 41 år gammel mann er pågrepet etter å ha truet med å drepe ansatte på Nav-kontoret i Arendal torsdag ettermiddag.

SE VIDEO fra i går: En mann er pågrepet etter drapstrusler mot Nav-ansatte i Arendal.