Tøff dag i retten for Emma

Emma Martinovic var veldig nervøs før rettssaken etter 22. juli startet i dag. Det ble en rystende opplevelse for 18-åringen.

Video Tøff dag for Emma

VIDEO: Emma fulgte rettssaken

Emma martinovic

Emma Martinovic ble skjermet for pressen da hun forlot Tinghuset i Kristiansand.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Leder av AUF Vest-Agder, Emma Martinovic fra Vennesla, er en av de overlevende etter Utøya 22. juli.

I februar satt hun på flyet til Oslo for å overvære Anders Behring Breivik i fengslingsmøtet, men fikk panikk og stoppet flyet.

Tidlig i dag gjorde hun seg klar til å føIge rettssaken på storskjerm fra Tinghuset i Kristiansand. NRK fugte henne.

Gruet seg veldig

Etter en natt med lite søvn startet Emma dagen i dag hos bistandsadvokaten få en siste briefing før møtet med massedrapsmannen. Hun har forberedt seg lenge på denne dagen.

– Jeg får ta det som kommer. Jeg tror det blir sterkt å se siktede på storskjermen, sa Emma

Utenfor Tinghuset kom følelsene.

– Jeg kjenner nå at jeg gruer meg skikkelig mye, Jeg skjelver veldig mye og er nervøs, men jeg tror jeg blir litt roligere når jeg kommer inn.

Mens Emma er på vei til rettssal åtte og lukket rett i Kristiansand tinghus, åpnes den største rettssaken i Norge i fredstid. Anders Behring Breivik er tiltalt for terror som drepte 77 mennesker 22. juli i fjor.

Rystet av lydloggen

Bjørn Stefanussen

Bistandsadvokat Bjørn Stefanussen forteller at mange sliter etter den forferdelige opplevelsen 22. juli.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Det ble en tøff dag i retten for Emma.

Retten fikk blant annet se film fra en rekke overvåkingskameraer i regjeringskvartalet like før bomben gikk av og idet den eksploderte. Og fra Utøya fikk de tilhørerne som ønsket det høre utdrag fra en telefonsamtale mellom en AUF-jente og politiets nødsentral. Mens hun snakker med politiet, hører man en rekke skudd.

Denne lydloggen var nok utrolig sterk for de mange berørte. Opptakene tar tilhørerne tilbake til da det skjedde, og for dem som var på Utøya 22. juli må det ha vært en følelsesladet opplevelse.

Etter dette valgte bistandsadvokaten å skjerme Emma Martinovic for pressen.

– Det var ei jente som ringte politiets nødnummer det var rimelig desperat og vi hørte skuddene. Det gjorde veldig sterkt inntrykk på henne. Jeg må si at jeg er dypt rystet selv også, sier bistandsadvokat Bjørn Stefanussen.