NRK Meny
Normal

To unge venndøler eier skole i Kongo

Kristina Hernes (24) og Maria Reinhardtsen (28) fra Vennesla eier og driver en stor barneskole i Kongo.

skole

Gjennom organisasjonen sin Norsk skolehjelp i DR Kongo har Kristina Hernes og Maria Reinhardtsen etablert denne barneskolen i Kongo.

Foto: Privat

NRK møter de to unge kvinnene på en grillfest de arrangerer i Vennesla. Hovedformålet er å samle inn penger til skoleprosjektet de driver i Kongo.

– Det er fantastisk at så mange har tatt intiativ til å komme. Jo flere folk, jo mer inntekt går til skolen, sier de to, som sammen driver organiasasjonen Norsk Skolehjelp i DR Kongo.

Pengeinnsamling Vennesla

Denne uken ble det samlet inn penger til skolen i Kongo under en grillfest i Vennesla. Her synger mor til Kristina Hernes, Anita (t.h).

Ble inspirert av kongolesisk asylsøker

Det hele begynte i 2012 da en ung kongolesisk asylsøker bodde i Vennesla. Hun fikk aldri oppholdstillatelse, og måtte flytte tilbake til hjemlandet sitt.

Kvinnen gjorde inntrykk på åtte unge damer i Vennesla, som bestemte seg for å hjelpe fattige barn der kvinnen kom fra. Etter hvert forsvant seks av åtte damer bort, men Kristina og Maria står fortsatt igjen.

I dag kan de se tilbake på en vellykket skole de har vært med på å bygge opp i nærheten av byen Bukavu i Kongo.

Skolen har kostet 200 000 kroner, noe som delvis finansieres gjennom fadderordninger.

– Helt siden vi var unge har vi hatt lyst til å hjelpe fattige barn. Vi er velsignet som bor i Norge, og vi har mange ressurser som har gjort det mulig å bygge opp dette, sier de to.

Skolebarn i Kongo

Bildet viser skolebarn i Kongo.

Foto: Kristina Hernes

– Det er ikke noe du bare kan hoppe ut i

I tillegg arrangerer kvinnene jevnlig grillfester med basarer til inntekt for skolen.

Og gjestene har kun lovord om de unge kvinnene fra Vennesla.

– Det er jo ikke noe du bare kan hoppe ut i, med mindre du føler et kall til det. Du må tro på det, og gå inn med både hud og hår. Ellers nytter det ikke, sier en av gjestene på basaren.

Hør radiosaken om skolen i Kongo:

Skolebarn i Kongo
skoleuniform

Kristina overrekker en ny skoleunifom til ett av barna på skolen.

Foto: Privat