– Mange har lyst på en siste Quart-sommer

Det er klart for en to dagers Quartfestival neste år for å markere at det er 25 år siden festivalen startet i Kristiansand.

Quartfestivalen 2009

Quartfestivalen gjenoppstår til sommeren med to dager med konserter.

Foto: Kjetså, Sigtor / Sigtor Kjetså/NRK

Quartfestivalen gjenoppstår til sommeren, med en minifestival den 28. og 29. juni. Tidligere festivalsjefen Toffen Gunnufsen, som var med på å starte festivalen i 1991, blir nok en gang bookingsjef.

Toffen Gunnufsen

Toffen Gunnufsen var med på å starte Quart, som det første året het Quadradurmusivalen.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

Quartfestivalen slapp nyheten om jubileumsfestivalen onsdag kveld, og reaksjonene lot ikke vente på seg. Mange har drømt om dette, mener Toffen.

– Vi så på responsen i natt, at det er mange som har lyst til å ha siste sommeren med vennene sine. Så får vi avsluttet dette og satt en ramme rundt Quart, for det var en festival som på mange måter var far til mange andre festivaler, som Øya og Slottsfjell, både i konsept og tankegang.

Bare én gang

Festivalen startet i 1991 som Quadradurmusivalen og gikk konkurs i 2008. Nye eiere overtok, men i 2009 gikk det galt igjen.

Når det nå blir Quart i 2016, så er det et enkeltstående comeback. Det er ikke en relansering, bedyrer Toffen.

– Det føles rett og slett som tiden er inne for en feiring av et arrangement som har betydd så mye for byen og resten av landet, og for alle som har vokst opp med den. Det er flere som har hatt lyst til å avslutte det på en ordentlig måte og feire festivalen, publikum og de artistene som har spilt.

Ikke som i gamle dager

Flere store artister har stått på Quart-scenen gjennom årene. Artister som Snoop Dogg, David Bowie, Coldplay, Kaney West, Rage Against the Machine, Alicia Keys, Muse og 50 cent for å nevne noen.

Ifølge Gunnufsen er flere artister allerede booket for Quart 25, som vil ha en scene i Bendiksbukta og en på Odden.

– Det blir fem band på hver scene og vi har 4–5 millioner kroner til band, så det blir ikke Foo Fighters og Coldplay og sånne artister, den tida er forbi.

– Men det er mange band vi har hatt gjennom årene som har fått en liten renessanse de siste par årene, og vi vil gå etter dem som slår både mot nytt og gammelt publikum, sier Toffen.

Ny investor

Morten Johansen og kommunikasjonsbyrået MJAS er med denne gangen.

– Kanskje mest etter at festivalen forsvant, så har vi kristiansandere forstått hvilken internasjonal happening vi hadde i Quart, og hvor mye disse sommerdagene på Odderøya er savnet, forteller Johansen.