NRK Meny
Normal

Tjørhom-veldet går mot slutten

Et skuffende Sp-valg i Sirdal fører trolig til at Senterpartiet ikke får ordføreren i kommunen. Familien Tjørhom har styrt kommunen nesten sammenhengende siden 1956, men nå er det trolig over.

Sven og Thor Jørgen Tjørhom

Far Sven og sønn Thor Jørgen har styrt i Sirdal mer eller mindre sammenhengende siden 1956. Men nå kan det være slutt.

Foto: Oddvin Aune, NRK

Senterpartiet går tilbake med 10.4 prosentpoeng og ender på 14.6 prosents oppslutning i Sirdal.

Fryktelig skuffet

– Jeg er fryktelig skuffet over dette resultatet. Senterpartiet gjør et historisk dårlig valg, sier ordfører Thor Jørgen Tjørhom til NRK.

Tjørhom tror det nyetablerte partiet Bygdeutviklingslista har stukket av med mesteparten av de bortkomne Sp-stemmene.

Han har lite håp om å få fortsette som ordfører.

– Det er litt urealistisk, sier Tjørhom, som må konstatere at Sp trolig må nøye seg med 3 representanter i kommunestyret mot Aps 5.

Trolig Ap-ordfører

Ap gjør det best ved kommunevalget i Sirdal og går frem 11.7 prosentpoeng og får dermed 29.1 prosent av stemmene.

– De vil nok antagelig ta den plassen (ordførervervet, journ.anm.) selv. Etter alle solemerker blir det Arbeiderpartiets egen kandidat, Jonny Liland, mener Tjørhom.

– Nå må vi se på endringer som blir gjort på listen, men mandatfordelingen tilsier at vi ikke kommer i noe særlig posisjon, medgir Tjørhom.

Håper i det lengste

Tjørhom håper at Arbeiderpartiet i Sirdal vil ha Sp med på laget og har også et lite håp om at de røde setter døra på gløtt for at han får fortsette som ordfører.

– Hvis det blir en koalisjon der Ap, Senterpartiet og andre er med, så vil jeg selvfølgelig fortsette i fire år hvis det kommer tilbud om det, sier Tjørhom.

Han avfeier at det er trist for familien at ordførervervet trolig glipper.

– Det får så være. Det er ikke dét som har vært drivkraften i det politiske virket. Dét er de sakene en brenner for og mulighetene og utviklingen i Sirdal, sier Tjørhom.

Mandater til kommunestyret i Sirdal (oppgang/ nedgang i parentes): Ap: 5 (+2), Sp: 3 (-2), KrF: 3 (-1), V: 1 (0), H: 2 (0), Frp: 2 (-1), Andre (herav Bygdeutviklingslista): 3 (+3).