NRK Meny
Normal

Reagerer på prisen på dødsannonser

Prisen på en dødsannonse ligger på rundt et par tusen kroner i snitt, mens annonsering av giftermål, dåp og bursdager er helt gratis. Det reagerer Anne Mette Bjørkavåg på.

Anne Mette Bjørkavåg

Anne Mette Bjørkavåg synes det er for dyrt å sette inn dødsannonser i avisene.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Når du er trist og lei, og har mistet en av dine kjære, så orker du ikke å bruke krefter på å klage på pris. Det tror jeg avisene utnytter, sier Anne Mette Bjørkavåg.

Bjørkavåg mistet mannen i januar i fjor og hun ønsket å sette inn dødsannonse i flere aviser da han døde. Prisen for fem annonser ble 13 000 kroner.

Tidligere har Bjørkavåg reagert på og fortalt NRK om kostnadene ved kjøp av gravsteiner.

13 000 kroner til avisene

– Jeg ville annonsere i region og lokalavisene der vi har tilhørighet, totalt fem aviser. Dette ville kostet 13 000 kroner til sammen, sier hun.

NRK har sjekket med flere aviser, og i flere er det helt gratis å sette inn annonse dersom man gifter seg, vil annonsere dåp eller bursdag. Dersom du mister en av dine kjære koster det rundt 2000 kroner og oppover.

– At det å skrive at du har mistet en kjær, hvem de nærmeste er og hvor begravelsen skal være skal koste så mye mer enn en gratulasjonshilsen forstår jeg ikke, sier Bjørkavåg.

Hun synes det er feil at avisene skal tjene penger på en situasjon som allerede er kostbar.

– At dødsannonsene er noe avisene skal tjene penger på, synes jeg blir galt, sier Bjørkavåg.

Petter Aaland

Petter Aaland i Agderposten sier det er dyrt å lage dødsannonser i avisene.

Foto: Pål Tegnander / NRK

Avviser at de spekulerer

Markedsdirektør i Agderposten, Petter Aaland, avviser at det spekuleres i dødsannonsene og sier disse krever mye mer ressurser enn gratisannonsene.

– Vi spekulerer ikke i dette. Folk forventer at dødsannonsene skal fort inn i avisa, så vi setter faktisk inn ekstra bemanning i helgene for å få inn dødsannonser til mandagen. Systemet som lager annonsene er dyre, og mye må i tillegg gjøres manuelt for at alt skal bli riktig, sier Aaland.