NRK Meny
Normal

Tips til 17.mai-middag

Kokt laks med agurksalat, dillsmør og salatblader med rømme vil smake, lover kokken.

Laks i saltkappe
Foto: Heidi Rode / NRK

Det er tre dager til 17.mai og det er absolutt tid for å tenke festmat.

Programleder Kjell Pedersen flyttet onsdag studioet til Gladkjøkkenet på Hotell Norge i Kristiansand, der han sammen med Ove Aasen laget festmiddag.

Her får du oppskriften:

17.mai-middag for sørlendingen

Kokt laks

Lakseskiver på 300 gram per person og vann til koking av laks, med 50 gram salt per liter.

Vannet kokes opp og lakseskivene legges i. Gis et oppkok og trekk kjelen bort fra plata. La laksen trekke i 15 minutt.

Agurksalat

0,5 dl eddik 7%, 75 gram farin, 2 gram salt, 1 gram hvit pepper, 0,2 dl olje, 0,5 dl vann.

Alt blandes og 600 gram agurk i skiver has i. Kan kuttes med ostehøvel.

Dillsaus

1 dl hvitvin, 1 dl fløte, 200 gram smør

Salatblader

Blader av Crispisalat (eller bladsalat, feltsalat, cresta, rapid, romano). Skylles godt. Rømme med litt sitronsaft og sukker

Kokte poteter

Gjerne Kers pink. 300 gram per porsjon med skall. Skrelles om nødvendig og kokes i saltet vann.

Til dessert anbefales jordbær med krem eller is.