Tiltalt for å ha smuglet 260 kilo hasj

Fem nordmenn er tiltalt etter at politiet i Danmark beslagla 260 kilo hasj som skulle transporteres til Norge i januar i år. En mann fra Arendal ble skutt og drept under den dramatiske politiaksjonen.

Nordmann drept under politiaksjon mot antatte smuglere i Ålbæk Havn

En nordmann ble drept, mens en annen såret etter skuddveksling mellom dansk politi og nordmannen i Ålbæk havn.

Foto: Henning Bagger / NTB scanpix

6. januar i år pågrep dansk politi to nordmenn for smuglerforsøk fra Ålbæk i Nordjylland. En 49 år gammel mann fra Arendal ble skutt og drept av danske politi. Nå er fem nordmenn tiltalt for å ha forsøkt å smuglet 260 kilo hasj fra Danmark til Norge.

Skuddveksling

Dansk spesialpoliti overvåket smuglerforsøket etter tips fra norsk politi. Om kvelden ved 21-tiden slo politiet til. Tre av mennene forsøkte å stikke av i en 29 fot stor speedbåt , men ble stanset like utenfor Ålbæk havn og det oppsto en skuddveksling. Den 49 år gamle mannen fra Arendal ble skutt og drept. Politiet mener denne mannen kjørte båten.

Ingen tiltalt for skudd

Ifølge dansk politi var det arendalitten som skjøt først mot politiet. Den 49 år gamle manne ble skutt.

Politiaksjonen er gransket av den danske spesialenheten for politisaker uten at rapporten er offentliggjort. Men den er overlevert spesialanklagerne. Ingen av de andre fem nordmennene er tiltalt for å ha skutt mot politiet. En politimann ble skutt og såret under skytingen 6. januar.

Nær Nokas-miljøet

Spesialanklager Kim Kristian Kristensen i Nordjyllands politi mener at hasjen kom til Danmark like før 6. januar. Politiet mener partiet skulle videre til Norge.

Ifølge tiltalen er en 38-åring gammel mann den som skal ha koordinert de andre tiltalte og blir sånn sett utpekt til å være hovedmannen. 38-åringen kontakte de tiltalte i et lukket telefonnettverk der de drøftet smuglingen. Etter det NRK forstår skal 38-åringen hatt god kontakt med en av de dømte i nokas-ranet.

Mannens forsvarer har tidligere fortalt til NRK at han nekte all skyld i saken.

Slik skjedde politiaksjonen:

(Artikkelen fortsetter under)

Illustrasjon over hvordan politiet stoppet smuglere i Aalbæk.

Aalbæk illustrasjon

Kontaktet hverandre i fengsel

Ifølge spesialanklager Kristensen skal tre av mennene i saken ha hatt kontakt med hverandre mens de satt varetektsfengslet. Politiet skal også ha beslaglagt en mobiltelefon fra en av de tiltalte da han satt i varetekt.

Rolex

Politiet beslagla to Rolex-klokker fra to av de tiltalte i saken. Verdien på det ene uret er anslått til å være 67 000 kroner og den andre klokka har en anslått verdi på 120 000 kroner.

Påtalemyndigheten i Danmark ønsker at klokkene skal dekke saksomkostninger om de ikke blir beslaglagt.

Rettssak neste år

Saken skal opp for retten i Hjørring. Den starter 6. januar 2014. Det er nøyaktig ett år siden de ble pågrepet i Ålbæk havn. Det er satt av fem dager til rettssaken, opplyser administrasjonsjef Mai-Britt Bæk Johansen til NRK.