Truet ansatte med avsagd hagle: – Hvor er Rolexene?

To menn er tiltalt for ranet av urmaker Askeland midt i sentrum av Kristiansand. Ifølge tiltalen knuste de monterne med kubein, og truet en ansatt og en kunde med hagle.

Her raner mennene urmakerforretningen med hagle.

Midt på lyse dagen 9. mai i år, gikk de to mennene, begge 28 år, inn i butikken til urmaker Askeland i Markensgate i Kristiansand. Bevæpnet med ei hagle truet de betjeningen inne i butikken. Nå er tiltalen klar.

– Henda over hodet

Den ene tiltalte hadde med seg kubein og knuste montrene i butikklokalet. Utenfor sto sjokkerte forbipasserende i gågata og så på.

Ifølge tiltalen ropte de kommandoer til betjeningen og en av kundene i butikken.

Henda over hodet, sett dere ned, hvis dere holder dere rolige går vil alt gå bra, ropte den ene raneren, ifølge tiltalen.

Hvor er Rolexene? skal den ene av ranerne ha ropt da han kom inn.

Ran Askeland

Like før klokken 12 i Markensgate 9. mai i år ble urmaker Askeland utsatt for et væpnet ran. Flere var vitner til ranet som skjedde i gågaten.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

Store verdier

Den ene raneren som hadde haglgeværet, som var uladd, rettet denne mot betjeningen og kommanderte henne eller kunden til å åpne kasseapparatet. Der tok de med seg 1450 kroner i kontakter.

Samtidig knuste den andre raneren monterne i lokalet med brekkjern. Og fikk med seg verdigjenstander, blant annet klokker til en verdi av til sammen 870 000 kroner. Etter hva NRK forstår ble ransutbyttet funnet i bilen.

De er også tiltalt for å ha satt fyr på en bil.

– Da de kom ut av bilen var de kledd i finlandshetter og hvite dresser. De var kledd for ran, sa et vitne etter ranet. Flere fortalte at ranerne fylte svære bager i rolig tempo.

Ran Askeland

Denne Poloen ble stjålet før ranet, og benytta som fluktbil. De ble stansa etter ett kvarter.

Foto: Privat

Angrer

Lars Faye Ree forsvarer mannen fra Sørlandet som er tiltalt i saken.

– Han ønsker å beklage sterkt overfor dem som ble utsatt for ranet. Han angrer veldig sier Ree til NRK.

Ree sier at hans klient håper det går bra for dem som opplevde ranet. Advokaten ønsker ikke å fortelle noe om motivet for ranet.

28-åringen fra Sørlandet sitter for tiden i vareteksfengsel.

Den andre tiltalte, en mann fra Oslo, soner en fengselsdom allerede. Forsvarer Lars Mathias Undheim sier hans klient ønsker å komme seg videre i livet.

– Han er kommet i en annen fase i livet og ønsker å ta ansvar for sine saker. Han har forklart at ranet var en oppvekker, og han er veldig lei seg for all form for ubehang han har påført de fornærmede, sier Undheim.

– Må tenke seg om før de ødelegger liv

Anders Askeland i urmaker Askeland vil ikke kommentere hvilken sikkerhet butikken nå har. Askeland svarer følgende på at at de tiltalte beklager:

– Det er viktig at de er tatt og at de får en dom som de fortjener. Det må statueres eksempler. Folk må tenke seg om før de lager livet surt for uskyldige mennesker, sier Anders Askeland til NRK

Strafferamme på 15 år

Ranet ble meldt ca kl 11:50, og ranerne ble pågrepet av politiet i bil ca kl 12.05 i en bil. Ifølge statsadvokat Dennis Danielsen ved Agder statsadvokatembetet erkjenner begge straffskyld.

– Strafferammen for grovt ran er 15 års fengsel, sier Danielsen til NRK.

Statsadvokaten mener at handlingen er grov særlig fordi den er forøvd ved bruk av særlig farlig redskap, er nøye planlagt og gjaldt et betydelig beløp.

Begge er tidligere straffedømt.