Hopp til innhold

Tillater HA - kan få sponsorflukt

Norway Rock Festival i Kvinesdal vil tillate medlemmer av kriminelle MC-klubber å komme inn på festivalen. Flere av Norway Rocks støttespillere og sponsorer vurderer derfor å kutte eller minske støtten.

HA på Norway Rock

Rock- og metal-festivalen vil ikke nekte folk med emblemer som viser tilknytning til kriminelle MC-klubber inngang. Dette kan den få svi hardt for på sponsorsiden. 81-emblemet markerer støtte til Hells Angels.

Foto: Norway Rock Festival/privat

Både kommunen, fylkeskommunen og kulturrådet vurderer sponsorbidragene, etter at det mandag ble kjent at Hells Angels har planlagt et nasjonalt treff på festivalen - med Norway Rocks velsignelse.

Sponsorer i tenkeboksen

Fylkeskommunen støtter festivalen med cirka 100 000 kroner, men dette kan det bli slutt på dersom festivalen ikke nekter medlemmer fra kriminelle MC-klubber å slippe inn.

– Vi bør jo ikke gjøre dét, sier kultursjef Anne Tone Hageland i Vest-Agder fylkeskommune, når hun blir spurt om fylkeskommunen kan fortsette å støtte festivalen om den ikke snur i saken.

– Det er trist at de ikke kan heise flagget i forhold til en sånn sak, mener hun.

Det var på en pressekonferanse i regi av Agder-politiet og Kvinesdal kommune det tirsdag ble kjent at den kriminelle MC-klubben Hells Angels planlegger et landsomfattende treff på festivalen.

Der gikk ordfører Odd Omland i Kvinesdal inn for å redusere støtten til festivalen fra 500 000 til 250 000 kroner.

Norsk kulturråd støtter festivalen med 200 000 kroner. Også kulturrådet opplyser om at de nå vil vurdere sponsingen.

Pressekonferanse Kvinesdal

Det planlagte HA-treffet ble kjent på pressekonferansen i Kvinesdal tirsdag. Fra venstre: Politimester Kirsten Lindeberg på Agder, ordfører Odd Omland i Kvinesdal og politioverbetjent Leif Vagle.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Har planlagt egen HA-camp

MC-medlemmer har utgjort en betydelig del av festivalens besøkende.

Tidligere denne måneden ba politiet og Kvinesdal kommune festivalen om å stenge folk som ved merker og emblemer som markerer sympati med kriminelle MC-klubber som Hells Angels og Bandidos ute, men dette har den ikke gått med på.

Politioverbetjent Leif Vagle sa på pressekonferansen at det ut fra politiets opplysninger er 150 HA-medlemmer som skal ha tenkt seg på treffet og som vil danne en egen Hells Angels-camp inne på festivalområdet.

– De hadde bestilt plasser på campen for opptil 150 stykker, sier Vagle, som leder politiets innsats mot organisert kriminalitet på Agder.

– Det er klart at vi ikke ønsker en så stor ansamling av disse enprosentsklubbene, med tanke på at det er en del kriminelle elementer i dem, sier Vagle.

Enprosentsklubbene er betegnelsen på de få MC-klubbene som anses som kriminelle.

Vagle understreker at politiet har god tro på at det skal lykkes å forhindre Hells Angels-treffet.

– Ingen kommentar

Åse Versland

Åse Versland og Norway Rock kan gå en vanskelig fremtid i møte dersom festivalen ikke tar avstand fra Hells Angels og lignende MC-klubber.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Presseansvarlig for Norway Rock, Åse Versland, er lite snakkesalig i forhold til hvor vanskelig det vil bli å kunne fortsette med festivalen, dersom sponsorene reduserer støtten, eller trekker seg helt ut.

– Det kan dere jo tenke dere selv. Utover det har jeg ingen kommentar. Vi vil drive festival, sier Versland.

Rockefestivalen avholdes i juli, og årets utgave blir den 6. i rekken siden oppstarten i 2006.

Video HA planleger treff på Norway Rock

VIDEO: Fra pressekonferansen tirsdag.

Siste nytt fra NRK Sørlandet

19-åringen fra Gjerstad skulle bare hjem – møtte en kenguru langs veien

n9oU6LhHxh0

Vann meisterligaen føre rekordpublikum: – Feiringa blir nok tøffare enn kampen