NRK Meny
Normal

Tillater e-sigarett import

Importerte e-sigaretter som inneholder nikotin vil ikke lenger bli beslaglagt av tollvesenet.

El-sigarett

Elektroniske sigaretter (også kalt e- eller el-sigaretter) er ikke til salgs i Norge, men blir nå tillatt å importere fra EØS-land.

Foto: Johanne Tunaal-Larsen/NRK

Rune Wilhelm Rasmussen

Nybegynnere vil på død og liv ha tobakkssmak, men etter hvert finner de ut at det finns alternativer. E-sigaretter kan fås med 90 ulike smaker, sier Rune Wilhelm Rasmussen.

Foto: Aud Refseth / NRK

All innførsel av nye produkter med innhold av tobakk eller nikotin til Norge har vært forbudt.

Kristiansanderen Rune Wilhelm Rasmussen ble derfor nektet å importere e-sigaretter. Rasmussen protesterte via advokat fordi han mente forbudet var i konflikt med EØS-avtalen og får nå medhold – inntil videre.

Selges ikke i Norge

I et brev fra tollvesenet får Rasmussen bekreftet at import av denne type sigaretter ikke vil bli beslaglagt.

– Tollvesenet gikk ut med et rundskriv i juni i år hvor de dro fram en forskrift fra 1989 som sier at det ikke er tillatt med nye måter i innta nikotin til landet på, men jeg fikk svar i forrige uke om at de nå vil respektere EØS-avtalen.

– Det betyr at det nå er fritt fram for å kjøpe e-sigaretter fra England, men det er ikke lov å selge dem i Norge, sier Rasmussen til NRK.no.

Hodebry for myndighetene

E-sigarettene har skapt hodebry for flere enn tollmyndighetene.

I restaurantbransjen har det vært diskutert om sigarettene omfattes av røykeloven fordi det er uklart hva e-sigarettene har å si med tanke på passiv røyking.

Avdelingsoverlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk har tidligere uttalt at det er uklart om e-sigaretten er et legemiddel eller ikke.

– Det kommer litt an på hva det blir brukt til. Blir det brukt som et røykeavvenningsmiddel – er det et legemiddel, sa Madsen til NRK.

E-sigarettens forkjemper, Rune Wilhelm Rasmussen, mener e-sigaretten ikke kan sammenlignes med vanlige sigaretter.

– Mindre skadelig

Han er selv overbevist om at det å røyke e-sigaretter er mye mindre farlig både for røykeren selv og for omgivelsene.

– Det har vært flere undersøkelser som konkluderer med at e-sigaretten er langt mindre skadelig enn ordinære sigaretter. Og veldig mange som prøver e-sigaretter slutter med vanlige sigaretter

– I motsetning til en vanlig sigarett inneholder den ingen kreftfremkallende stoffer og ingen farlige kjemikalier. E-sigaretten inneholder nikotin og propylenglykol, som er brukt i astmamedisin siden 50-tallet, sier Rasmussen.

Video Sigarett skaper forvirring

VIDEO: E-sigaretten skaper forvirring i hotell- og restaurantbransjen. (Sendt i NRK Sørlandets TV-sending i februar i år)