NRK Meny
Normal

Tilbyr førerprøven på engelsk

Et kristiansandsselskap er først i Norge med å tilby teoriundervisning for bilsertifikatet på engelsk.

Førerkort
Foto: Camilla Bilstad / NRK

Innvandrere som ikke snakker godt norsk vil nå få tilbud om å ta teoriundervisninga for bilsertifikatet på engelsk.

Det er kristiansandselskapet Nettlappen som står bak kurset, som er det første i Norge.

Nå tilbyrs alle kjøreskolene i landet engelsk teoriundervisning, og snart kommer også tilbud om undervisning på flere språk.

Ønsker seg engelskkurs

– Nesten ukentlig får vi tilbakemeldinger om at folk ønsker å kunne ta billappen på engelsk. Trafikklærere sier det ofte kan være kommunikasjonsproblemer når man skal øvelseskjøre. Eleven sier kanskje at han har forstått situasjoner han ikke har forstått. Dette går ut over sikkerheten, både for elev og lærer, sier daglig leder Henning Reme i Nettlappen.

Bisan Alhweihi fra Midtøsten bor nå i Søgne. Hun blir en av de første til å ta imot tilbudet. Hun sier det betyr mye for henne at hun kan ta kurset på engelsk, for å beholde sertifikatet sitt fra hjemlandet.

– Det ville vært vanskelig for meg om jeg måtte ta teorikurset på norsk. I alle fall ville det ha tatt veldig lang tid og krevd mye energi, sier Alhweihi.

– Riktig retning

Snart vil selskapet også tilby teoriundervisning på andre språk enn engelsk. Susanne Nordbakke i Transportøkonomisk institutt mener man går i riktig retning, når man tilbyr undervisning på andre språk enn norsk.

– De som ikke behersker norsk så godt oppgir at de har større problemer med å ta førerkort enn de som er gode i norsk. Når vi ser på kunnskaper og holdninger i trafikken ser vi at det er stor forskjell på de som behersker norsk og de som ikke gjør det, sier Nordbakke.