Til London med sørlandsk design

Martin Solem fra Arendal håper på napp hos store produsenter når han tar avgangsprosjektet sitt med til anerkjente «London Design Festival» kommende helg.

Sørlandsk design av Martin Solem

Prototypen på «Wooden Profiles» som Martin Solem fra Arendal skal vise frem i London. I prosjektet forsøker han å kombinere design med muligheter for effektiv produksjon.

Foto: martinsolem.com

Solem er akkurat ferdig utdannet ved Det Kongelige Danske Kunstakademi i København. Kommende helg deltar han på utstillingen «100% Norway», som har blitt et utstillingsvindu for norske designere under den årlige festivalen i London.

– Der går mange produsenter og andre folk i bransjen rundt og ser etter nye produkter, så det er et veldig fint utstillingsvindu, sier Solem til NRK.no.

Vil lage rimelige designmøbler

Martin Solem

Designer Martin Solem fra Arendal har bodd ni år i København hor han både har studert og arbeidet.

Foto: martinsolem.com

Prosjektet «Wooden Profiles» er siste del av Solems mastergrad. Han har hatt fokus på produksjonsmetode for å kunne lage et rimelig designmøbel.

– Jeg har forsøkt å tenke nytt i forhold til produksjonen slik at men kan oppnå mer fornuftige priser på et designmøbel. I tillegg er et viktig element å utnytte styrken man oppnår ved på formpresse finér, sier Solem.

Resultatet er at man kan masseprodusere profiler som kan benyttes til å lage flere ulike typer møbler.

– Profilet kan blant annet brukes i bord, stoler, barkrakk og reolsystemer, sier Solem.

100% Norway

Utstillingen «100% Norway» arrangeres av Norsk Design- og Arkitektursenter, Utenriksdepartementet og Norges ambassade i London.

Den har stadig blitt større og etter hvert fått mye oppmerksomhet under «London Design Festival».

– Årets «100% Norway» er knallsterk. Utstillingen er den mest omfattende i løpet av de elleve årene vi har vært i London, forteller Jan R. Stavik i Norsk Design- og Arkitektursenter.

– Her får norske designertalenter en fantastisk sjanse til å bli lagt merke til. Mange unge designere har fått prestisjetunge oppdrag og kontrakter etter å ha stilt ut her, sier Stavik.

Fikk kontrakt på forrige forsøk

Solem fullførte mastergraden i år, men «Wooden Profiles» som han har med til London er ikke hans første prosjekt. For tre år siden deltok han på samme utstilling, noe som da ga svært god uttelling.

– Det jeg viste frem sist ble satt i produksjon hos et kjempestort italiensk firma som jeg ellers aldri hadde kommet i kontakt med. Så det er helt kart et viktig sted å være, sier Solem.

Så nå håper du det samme skjer igjen?

– Det er ikke noe jeg kan forvente, men jeg håper å komme i kontakt med noen som vil ta prosjektet videre til en utviklingsfase med henblikk på produksjon, sier Solem.

Benk, norsk design

Prototypen på en «Wooden Profiles»-benk.

Foto: martinsolem.com