Hopp til innhold

Tiggerne reiser hjem til jul

Ei stor gruppe tiggere har forlatt Kristiansand, og flere har planer om å reise før jul.

Tiggere Kristiansand

FÆRRE UNDER VESTERVEIBROA:– Nå er vi bare tre tiggere igjen her. Vi drar om to uker, sier disse kvinnene til NRK.no.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Etter at gravide Marinela Alecu ble sendt hjem på Kristiansand kommunes regning, har resten av tiggerne i hennes følge reist hjem til Romania.

Gruppa besto av totalt ti slektninger, som holdt til under Vesterveibroa.

Korpsleder Gunnar Eide i Frelsesarméen hadde jevnlig kontakt med tiggerne. Han sier tiggerne fra Romania hadde planlagt å reise hjem i vinter.

– De har kommet hit og fått litt mat og klær, hvis de trengte det. Nå har vi ikke hatt kontakt med dem på over ei uke. Personlig tror jeg de har reist hjem, fordi det var det som var deres plan, sier Eide.

Færre klager

Politiet i Kristiansand har merket en nedgang i antall klager på tigging, noe som kan tyde på at det er færre tiggere i byen. Men verken politiet eller Frelsesarméen vet hvor tiggerne er nå.

– Vi har kikket etter dem i byen og har sjekket der de pleide å være under brua, men der har de ikke vært når vi har sett.

– Men at de har noen å reise tilbake til, og at de har hatt planer om å reise tilbake, det har vi forstått, sier Eide.

Hjem til jul

Eide sier han antar at tiggerne ville hjem til jul.

– Jeg har forstått at disse menneskene er religiøse mennesker, og julehøytiden er også en høytid for dem, så kanskje de ville hjem til jul. I tillegg var det noen netter hvor det ble kaldt sist uke. Da tenkte de kanskje at de måtte komme seg hjemover.

NRK.no møter to tiggere under Vesterveibroa i Kristiansand, som bekrefter at nesten alle slektningene har reist hjem til Romania.

– Nå er vi bare tre tiggere igjen her. Oss to, i tillegg til broren vår, sier ei av kvinnene, som ikke vil si navnet sitt.

Hun sier også de har planer om å dra hjem før jul.

– Vi skal dra om to uker.

Vipers i «final4»
Spiller nå
Feira gullet med photoshoot 00:45
Neste