NRK Meny
Normal

Tiggerne kan få ly for vinterkulda

Det skal etableres et tilbud om nødovernatting i Kristiansand. Her skal tiggerne og andre trengende tilbys tak over hodet og seng for en lav pris.

Tigger

Tiggerne i Kristiansand skal få mulighet til overnatting innendørs for en billig penge.

Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Det vedtok formannskapet med 10 mot 3 stemmer i forbindelse med debatten om tiggingen i byen.

Det var Dag Vige( V) som fremmet forslaget. Vige viste til erfaringene fra sist vinter.

Dag Vige

Dag Vige fikk gjennomslag i formannskapet for sitt forslag om nødovernatting for de 'takløse'

Foto: Svein Sundsdal / NRK

– Før påske opplevde vi at når det blåste og var isende kaldt snøvær så var folk helt fortvilet. De frivillige som hjelper tiggerne opplevde at de hadde et forferdelig liv. Mannfolk lå og holdt rundt hverandre om natta for å klare å få varmen i seg - slik skal det ikke være, sa Vige i formannskapsmøtet.

Hotell for «takløse»

Vige viser til Hamburg hvor de har et overnattingstilbud for mennesker som er uten arbeid og som har lite ressurser, men også for tiggere og andre som ikke har noe sted å være.

– I Hamburg så kaller de det hotell for «takløse». Det er et veldig enkelt tilbud, men det som er verdigheten i det er at folk betaler et mindre beløp for overnattingen. Det er selv de som har lite ressurser villige til for at de skal kunne få en anstendig situasjon for å kunne komme gjennom natta, sier Vige.

Kristiansand kommune skal nå vurdere om nødovernattingen skal være et helårstilbud - eller bare være åpent når det er streng kulde. Det er meningen at de som bruker tilbudet skal betale en rimelig pris.

Tiggere, og andre som er uten tak over hodet, skal nå få tilbud om nødovernatting i Kristiansand. Det bestemte et flertall av politikerne i formannskapet i dag.

Uenighet i Høyre

Frp, Pensjonistpartiet og ordfører Arvid Grundekjøn (H) stemte i mot nødovernatting.

Ordførerens partifelle, Hans Otto Lund uttalte før dagens møte at han håper på et samarbeid med de frivillige organisasjonene for å få til en innendørs soveløsning for tiggere.


– Vi kan fortsette å samarbeide med frivillige slik vi gjorde for å sikre en shelter-situasjon - en beskyttelsessituasjon når det er minus 20 grader ute. Det er vi nødt til å gjøre av rent menneskelige hensyn.


– Så fremt denne situasjonen fortsetter og vi ikke får et tiggerforbud raskt på plass så vil vi også ha denne problemstillingen til neste vinter, sier Lund.

I mars måned da gradestokken fortsatt viste mange minusgrader, fikk tiggerne som var kommet til byen tilbud om overnatting innendørs. Det var Dag Vige som den gang etterlyste rom for tiggerne og menigheten Filadelfia gjorde i stand fire leilighter som de kunne bruke så lenge kulda varte.

Tiggere under Vesterveibroa

Tiggere som bodde under Vesterveibro i Kristiansand frøs både natt og dag sist vinter (arkivfoto)

Foto: Håkon Eliassen / NRK