– Blir stadig mer kriminelle

Tiggerne i Kristiansand blir stadig mer kriminelle, ifølge politisjefen.

Tigging

Politiet i Kristiansand har avdekket at tiggere selger narkotika mens de tigger.

Foto: Per-Kåre Sandbakk / NRK

– I det siste har vi avdekket flere kriminelle forhold blant tiggerne i Kristiansand. Vi har avdekket at enkelte har drevet med omsetning av narkotika og flere er tatt for vinningskriminalitet, sier politisjef Ole Hortemo i Kristiansand.

Ole Hortemo

Politisjef Ole Hortemo i Kristiansand orienterte i dag politikerne.

Foto: Svein Sundsdal / NRK

I dag la han fram en ny trendrapport for Kristiansand kommune og oppdaterte politikerne i byen om lov og orden det siste året. Ett av spørsmålene er kriminaliteten blant de utenlandske tiggerne.

– Vi har fulgt med på enkelte av tiggerne som sitter med koppen ute i gata og har observert at de har utført omsetning av narkotika til noen av byens narkomane.

– Og på den måten har vi tatt det, ved å følge med på hva de har gjort mens de har sittet ute som tiggere, sier Hortemo.

– Trist

Arvid Grundekjøn

Ordfører Arvid Grundekjøn liker dårlig utviklinga blant tiggerne i Kristiansand.

Foto: Håkon Eliassen / NRK

Ordfører Arvid Grundekjøn er en av dem som lyttet på redegjørelsen fra Hortemo. Han liker ikke utviklinga.

– Jeg synes det er greit å få fakta på bordet. Her er det knytninger fra tiggermiljøet mot narkotikakriminalitet, vinningskriminalitet og endatil en voldtektssak i fjor.

– Jeg synes det er trisk å konstatere at det er en slik link, men det er nyttig for det politiske miljøet å være kjent med det, sier Grundekjøn.

Lengre sesong enn før

Politiet følger tiggerne og registrerer endringer, blant annet når det gjelder hvor lenge de er her.

– Vi har sett at tiggerne nå har en lengre sesong enn tidligere. Før var det stort sett et sommerfenomen, mens nå har vi de store deler av året i byen. Vi har også avdekket mer kriminalitet i den senere tid, enn vi gjorde tidligere, sier Hortemo.