Hopp til innhold
Tigger på gaten
Foto: Sigurd Steinum / NRK

Tiggeforbud

 • Tigging blir ikke valgkampsak

  Lillesand Høyre vil ikke kjempe for nytt tiggeforbud i kommunen. Lillesand var første kommunen som innførte forbud mot tigging, men opphevet forbudet før jul. Høyres ordførerkandidat Einar Holmer-Hoven sier et nytt tiggeforbud ikke blir valgkampsak.

  Einar Holmer-Hoven
  Foto: Svein Sundsdal / NRK
 • - Forbudet var ikke belastende

  Tiggeforbudet har ikke vært belastende for omdømmet til Lillesand kommune, mener ordfører Arne Thomassen. Lillesand var lenge den eneste kommunen i landet med et slikt forbud, men i går vedtok politikerne å opphevet forbudet.

 • Tiggere føler seg stigmatisert

  – Jeg tigger for å overleve, men nå er jeg redd for å bli utsatt for vold og trakassering, sier rumenske Calin Stela til NRK etter å ha sett Brennpunkt-dokumentaren «Lykkelandet», som viser et kriminelt rumensk nettverk.

Her får varaordføreren kjeft av byens eneste tigger

Mandag innfører Arendal tiggeforbud, som første kommune i landet. Fredag fikk varaordføreren kjeft fra byens eneste tigger.

Created by InfoDispatcher

– Tror du jeg skaper kriminalitet med dette?, sier Nicoletta og viser frem koppen til varaordfører Anders Kylland.

Nicoletta er fra Romania og for tiden den eneste tiggeren i Arendals gater.

Hun sitter på sin faste plass på hjørnet av byen rådhus. Bygget hvor landets første tiggeforbud er vedtatt. I dag benyttet hun anledningen til å si klart ifra til varaordføreren om hva hun mener om forbudet.

Tiggeren Nicolette på gata i Arendal

Nicoletta på sin faste plass i Arendal, like utenfor byens kultur- og rådhus.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK
Tiggeren Nicoletta og Anders Kylland

Nicoletta er for tiden eneste tigger i Arendals gater. Byens varaordfører Anders Kylland (Frp) har kjempet for et tiggeforbud.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Tror du kriminaliteten i Arendal stopper når jeg drar? Aldri! Jeg forstår ikke at dere gjør dette, sier hun til varaordføreren.

– Hvis jeg bestemte i Arendal ville jeg begynt med de unge som røyker på toalettet på McDonalds. Jeg ville startet med dem som bruker narkotika. Ikke meg som tigger, sier Nicoletta.

Hun forteller at hun har barn i hjemlandet som hun forsørger med tiggingen.

– Kommer tilbake

Nicoletta reiser hjem lørdag, men lover å komme tilbake til Arendal, til tross for at tiggeforbudet trer i kraft mandag. Tiggeforbudet har også skapt oppmerksomhet i utlandet.

– Folk her sier jeg ikke bør dra. At jeg bør bli her og stå på mitt. Jeg må hjem en tur nå, men jeg kommer tilbake. Jeg må kjempe for barna mine, sier Nicoletta.

Hun forteller utelukkende om støtte fra byens innbyggere.

Hun frykter ikke at politiet skal fjerne henne, ettersom hun mener å ha et godt forhold også til dem.

– Jeg kjenner folk i politiet. De har kjøpt kaffe til meg, og gitt meg en tier, sier Nicoletta.

– Tigger på dagtid, selger dop om kvelden

Varaordføreren sier tiggeforbudet må evalueres etter en stund og at det er viktig å se på bakgrunnen for at vedtaket ble fattet.

– Vi er ikke ute etter enkeltmennesker. Et prinsippvedtak ble fattet for ett og et halvt år siden. Da var det et titalls tiggere i byens sentrum og kriminaliteten var markant, sier Kylland.

Han setter tiggere som da var i byen i sammenheng med økt kriminalitet.

– Kriminaliteten vokste i takt med antall tiggere. Det har vi tilbakemeldinger på også fra politiet, sier Kylland.

– Vi hadde også tilbakemeldinger fra næringsdrivende og restauranter om at man observerte folk som satt på gata og tigget på dagtid, og solgte dop på utesteder på kveldstid. Det er det vi vil til livs, sier Kylland.

Saken fortsetter under bildet

Created by InfoDispatcher

– Må være ryddige

Ifølge Kylland forsvant nesten alle tiggerne etter at vedtaket ble fattet og derfor er situasjonen en annen i byen nå. Han sier tiggingen ikke lenger utgjør noe problem og at det gjør inntrykk å møte Nicoletta som nå må reise.

– Ja, det er alltid tøft å se slike vitnesbyrd, men vi må være ryddige og tydelige. Så er det ikke vår hensikt å ramme enkeltmennesker, sier Kylland.

Han understreker at når tiggeforbudet nå innføres er det like viktig å følge det opp og gjøre evaluere forbudet og konsekvensene.

Lillesand har nå vedtatt å innføre tiggeforbud - 14 stemte for forbud, 13 stemte mot. Flertallet besto av representanter fra Høyre, Frp og Pp. Lillesand blir dermed den andre kommunen som vedtar et tiggeforbud.
Politikerne i Lillesand bystyre vil i morgen høyst sannsynlig innføre tiggeforbud, og dermed følge Arendal som var først i landet. Men det er delte meninger i Lillesand.