NRK Meny
Normal

Jahr: – Endelig kan vi fokusere på noe annet enn fusjonen

Professor og tidligere rektor Ernst Håkon Jahr puster lettet ut etter at fusjonen mellom Universitetet i Agder og Høgskolen i Telemark ikke blir noe av.

jahr

Ernst Håkon Jahr har vært en av røstende imot fusjonen. Han håper nå at UiA vil konsentrere seg om å utvikle seg videre.

Foto: NRK

– Nå kan vi endelig arbeide med det som er viktig. Vi kan forske og utvikle Universitet i Agder til nye høyder, sier Jahr etter at rektor ved UiA Torunn Lauvdal i dag selv sa nei til en fusjon.

Jahr, som selv har vært rektor ved UiA, mener fusjonsplanene har gjort at ledelsen de siste fire årene har blitt distrahert fra å utvikle UiA til et høyere nivå enn det er i dag.

– Også vi ved universitetet som har vært imot fusjonen har brukt tid og krefter på denne prosessen og det har hatt sin innvirkning på oss også, sier Jahr.

Regnet med et nei

– Vi har jo regnet med dette lenge. Det har jo nesten ikke vært folk som har støttet fusjonen, sier Jahr om rektors nei.

Torunn Lauvdal rektor Universitetet i Agder UiA

Rektor ved Universitetet i Agder, Torunn Lauvdal sa i dag nei til en fusjon med Høgskolen i Telemark.

Foto: Berge, Asbjørn Odd / Asbjørn Odd Berge/NRK

Han forklarer at det bare var et spørsmål om tid før et fusjons-nei ble offentlig.

– Hvis ikke Lauvdal hadde sagt nei i dag, ville hun blitt nedstemt i universitetsstyret. Det regner jeg med at hun ikke ønsket å bli, sier han.

Kraft og energi

– Vi har jo holdt på med dette i fire år nå, og det har jo tatt energi og kraft bort fra det vi ellers kunne ha fått til her ved UiA, sier Jahr.

Han er lettet over å kunne fokusere på andre ting enn fusjonen.

– Nå kan vi konsentrere oss om å gjøre UiA til et klart A-universitet.

Blant de fire beste

– Vi viser med det vi allerede gjør i dag at vi klarer oss godt alene. Vi har nesten 11 000 studenter, halvparten kommer fra andre steder enn Sørlandet og vi er det fjerde største universitetet i Norge, sier Jahr stolt.

Han forklarer at UiA også er blant toppen i Norge på forskning.

– Sammen med Universitetet i Oslo, NTNU i Trondheim og Universitetet i Bergen er det UiA som leverer mest forskning per ansatt, sier han.

Det er disse argumentene som gjør at den tidligere rektoren ikke skjønner Lauvdals fusjonsstøtte.

– Vi hører med blant de fire beste universitetene i Norge, da må man skjønne at vi ikke trenger å slå oss sammen med noen andre, legger han til.

Kunne aldri fungert

– Jeg er overrasket over at Lauvdal har stått på så lenge for en fusjon som aldri har sett ut til å kunne fungere, sier Jahr.

Han forklarer at fusjonen var avhengig av at mange grupper måtte samarbeide og stå sammen, noe som viste seg svært vanskelig helt fra begynnelsen av.

– Hun har trodd at UiA som universitet kunne bli for små i den store sammenhengen. Lauvdal brukte jo også lenge argumentet med at UiA sammen med HiT ville bli det tredje største universitetet i Norge, sier Jahr.

Han skjønner ikke denne argumentasjonen da UiA allerede er fjerde størst uten HiT.

– I kveld må det nok feires litt, avslutter Jahr fornøyd.