Hopp til innhold

Sover ute året rundt

Noen kaller han Sørlandets Lars Monsen, men Martin Jåvold Akselsen vet egentlig ikke hvem Monsen er.

Video nsps_upload_2010_1_11_13_16_7_462.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Ti år gamle Martin Jåvold Akselsen har i ett år sovet ute på verandaen på Hånes i Kristiansand, uavhengig av hva gradestokken har vist.

Utesovinga startet i fjor sommer, Martin var åtte år gammel. Da sov han ute hele høsten fram til november, før han flyttet inn. Rett over nyttår 2009 begynte han igjen med å sove ute etter et par måneder inne. Siden da har han sovet ute hver natt.

Martin Jåvold Akselsen

Donald-blad og lommelykt er faste følgesvenner ute på verandaen. Det samme er hørselvern...

Foto: Sander Heggheim / NRK

– Jeg sover ute fordi det er mye kjøligere og bedre enn inne på rommet. Hele familien sov ute en sommer, og da de andre skulle legge seg inn, så ville ikke jeg. Jeg fikk lov til å ligge på verandaen, sier tiåringen.

Selv nå i kuldeperioden sover Martin ute, og det har tenkt å fortsette med i alle fall i ett år til.

Tre dyner og superundertøy

Den lange kuldeperioden den siste tida har tatt på, men tiåringen har ikke falt for fristelsen å trekke inn.

– Hvis det er veldig kaldt, så frister senga på rommet litt, men jeg kommer meg ut. Jeg har en sovepose og tre dyner over meg, og superundertøy, pyamas, en tjukkgenser og bukse på meg. En dag var det mye kald vind som sto rett mot meg, og da ble jeg litt kald, men hvis man bare kryper helt under dyna, så går det bra.

Martin Jåvold Akselsen sammen med pappa

– Jeg synes det er ganske stilig, for dette er noe han vil selv, og som han har stor glede av, sier pappa Øyvind Akselsen ved frokostbordet.

Foto: Sander Heggheim / NRK

Før han sovner takutstikket på verandaen, pleier Martin å lese litt Donald på senga. Nå om vinteren må han bruke lommelykt for å se noe. Men Donald og lommelykt er ikke eneste ekstrautstyr; Martin har nemlig også hørselvern plassert ved hodeputa.

– Ei natt var det to katter som hylte noe forferdelig. Og når noen i nærområdet har fest, blir det også mye bråk og vanskelig å sove. Da tar jeg på meg hørselvern.

Vil også sove ute

Lillesøster Astri synes Martin er heldig som sover ute. Hun kunne også godt tenke seg å sove på verandaen.

– Han er litt gal, for det er veldig kaldt ute. Men jeg har veldig lyst til å ligge ute også, men jeg vet ikke om vi har nok dyner.

Hun skal også få lov til å sove ute når det blir varmere i været. Men hun må vente med å begynne utesovinga midt på vinteren.

Ingrid Jåvold Akselsen

Lillesøster Astri er litt misunnelig på storebror.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

Mamma Ragnhild synes sønnen er tøff som sover ute, og hun er ikke så veldig bekymret for at tiåringen skal fryse.

– De kaldeste nettene har vi vært ute og sjekket om han er kald, men han holder seg varm. Når jeg ser at han ikke fryser og ikke blir syk, så synes jeg det er kjempebra at han ligger ute. Jeg tror han bygger opp imunforsvaret sitt og gjør noe han kan være stolt av og som kan gi ham en god erfaring, sier Ragnhild Jåvold Akselsen.

– Noen sammenligner deg med Lars Monsen. Hva tenker du om det?

– Jeg vet ikke så mye om han. Jeg vet at han sover ute, men det er alt, sier Martin.