Ti krigshelter på Sørlandet hedret

8. mai i år fikk ti sørlendinger regjeringens minnemedalje for innsats under andre verdenskrig. Noen mener medaljene kom lovlig sent.

Regjeringens minnemedalje

Ti sørlendinger har så langt fått regjeringens minnemedalje for innsats under den andre verdenskrig.

Foto: Regjeringen.no

Ti sørlendinger fikk takk for sin innsats under andre verdenskrig 70 år etter frigjøringen av Norge. Så langt har tre personer i Aust-Agder fått medaljen og sju i Vest-Agder, viser tall fra fylkesmennene. I Nordland har 70 personer så langt fått medaljen, og det finnes nok flere krigshelter på Sørlandet.

Flere har falt bort

Medaljen ble opprettet i forbindelse med markeringen av 75 år siden okkupasjonen og 70 år siden krigen var over. Medaljen tildeles ikke post mortem og er en anerkjennelse for innsatsen under krigen enten den var sivil eller militær.

Takk for din innsats 1939 – 45

Regjeringens minnesmedalje
høyreekstreme

Stein Christian Salvesen

Foto: Håkon Eliassen / NRK

– Det tynnes i rekkene, sier Stein Christian Salvesen ved Stiftelsen Arkivet i Kristiansand.

Les også: Løp for livet for 75 år siden

Stiftelsen bistår med dokumentasjon men har ingenting med utnevnelse eller det å finne kandidater til hederstegnet.

– Jeg synes det er lovlig sent å dele medaljene ut nå, mener Salvesen.

Han sikter til at flere av dem som deltok med innsats har gått bort.

Flere burde hedres

Bakgrunnen for medaljen er å løfte fram de som faller utenfor krigsdekorasjoner. Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide mener mange ikke har fått den oppmerksomheten de burde.

Ine Eriksen Søreide og Haakon Bruun-Hanssen.

Forsvarsminister Ine Eriksen Søreide

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

– Flere av dem som gjorde en viktig innsats under krigen har ikke fått den anerkjennelsen de fortjener. Det gjelder ikke minst de som bidro på sivil side, opplyser Søreide.

Ennå en mulighet

Muligheten for å få en minnemedalje er ikke borte ennå. De ti sørlendingene fikk medaljen under 8. mai-arrangement i kommunene. Og det er kommunene som må finne kandidatene.

I Kristiansand blir det et arrangement i lokalene til Stiftelsen Arkivet i juni. Der vil krigshelter fra kommunen få tildelt minnemedaljen.

– Vi håper på et godt engasjement blant Kristiansands innbyggere slik at den som fortjener en slik heder kan bli tildelt medaljen, opplyser ordfører Arvid Grundekjøn.