NRK Meny
Normal

Thomas (13) roses av hele Norge: Fikk brannskader da han reddet broren

13-åringen var villig til å ofre livet for å redde broren og husdyr da familiehjemmet i Kvinesdal forsvant i flammer. Dette ga ham nasjonal heltestatus.

Brann i Kvinesdal

Alt brannvesenet kunne gjøre da de kom, var å sørge for at andre nærliggende hus ikke ble tatt av flammene.

Foto: Jan Andre Homstøl

Thomas Rene Homstø (13) har siden april fått meldinger fra folk over hele landet. Alle ønsker å komplimentere ham for heltemotet.

– Han fikk faktisk en maskot fra Brannvesenet i Nord-Trøndelag. De ville si at de var stolte, sier moren til Thomas, Nena Nygård.

Ung helt

Det var på påskeaften at Thomas var alene hjemme sammen med sin psykisk utviklingshemmede bror da det begynte å brenne.

Han løp inn i huset, mens flammene brant huden av føttene hans og ga ham forbrenningsskader, for å redde broren og flere kjæledyr fra brannen.

Brannvesen, lokalmiljø og foreldrene hans kaller ham alle for en helt, og denne helten har måtte tåle mer oppmerksomhet enn de fleste andre tenåringer.

Thomas Rene Homstøl

Thomas Rene løp inn i flammene tre ganger for å redde det han kunne fra huset.

Foto: Privat

Ny hverdag

Alt på tomten, med unntak av en traktor og et uthus, forsvant da huset brant ned. Nå jobbes det med å sette opp et nytt hus på samme tomt.

– Det nye huset blir nok enda bedre enn det gamle. Alt blir jo nytt, sier pappa Jan Petter Homstøl.

Foreldrene forteller at det var noe elektrisk på kjøkkenet som var brannårsaken.

For Thomas ble hverdagen helt annerledes etter brannen. Den ellers så sjenerte gutten fikk enorm oppmerksomhet på skolen og i bybildet, mer enn han ønsket, ifølge Nena Nygård.

– Han syns nok det var veldig stas uansett, tenker jeg. At alle snakket med ham, alle skrøt av ham, og at så mange medier omtalte saken.

– Det var helt greit. Det var fint, sier den snarrådige gutten selv om oppmerksomheten.

Brann i Fjotland i Kvinesdal

Gården som brant ned hadde stått der i generasjoner.

Foto: Jan Ivar Rafoss

God oppfølging

Moren bekrefter at både lokalsamfunnet og andre hjelpeinstanser stilte opp i ettertid av brannen, og at begge guttene fikk god oppfølging.

Da NRK snakket med Thomas etter ulykken, var han veldig opptatt av å si at det gikk fint med ham, og at brannskadene ikke plaget ham. Da hoppet moren raskt inn i samtalen og sa at han gikk på sterke smertestillende, og at han var en skikkelig tøffing som ikke liker å klage.

Det er ikke mye som har forandret seg siden sist. Han er fortsatt lite interessert i å omtale seg selv som en helt, han mener brannskadene på føttene er et ikke-tema og syns det er litt kjedelig å snakke med journalister.

– Heldigvis har brannskadene på føttene hans grodd veldig fint. Det går veldig greit med Thomas i dag, sier moren.

Thomas sier at han gleder seg til å feire jul, og forteller at julefeiringen dessverre ikke kan holdes i det nye huset, da det ikke blir ferdig innen den tid.

Beina til Thomas Rene Homstøl

Buksen Thomas hadde på seg, brant seg inn i huden da han løp inn i flammene.

Foto: Privat