Thom Hell trives med støymusikk

Thom Hell fryder seg over samarbeidet med trommeslager og produsent Thomas Aslaksen fra Åmli. Sammen lager de musikk med underlig støy og skeive klanger på en fersk plate.

Thom Hell pressebilde

Thomas Aslaksen og Thomas Helland.

Foto: Andreas Ulvo

Thomas Aslaksen har i flere år vært fast trommeslager i bandet til lillebroren Jonas, best kjent som Jonas Alaska, men han har også vært i bandet til Thom Hell fra Kristiansand.

Thom Hell, eller Thomas Helland som han heter, og Thomas fra Åmli er mer enn kamerater.

Fra gospel til støy

– Han har vært litt «onkel» for meg etter at jeg flyttet til Oslo som 20-åring, forteller Aslaksen.

Thom Hell pressebilde svart hvit

De to fant felles interesse i støymusikk med manipulerte lyder.

Foto: Andreas Ulvo

– Jeg fikk klar beskjed fra foreldrene Aslaksen om å passe på ham i storbyen. Men han har jo klart seg greit, flirer 40-åringen Thom Hell om den åtte år yngre åmligutten.

– Jeg hadde vokst opp i Åmli der jeg hørte på gospel og Sigvart Dagsland før jeg dumpet inn på klubben Blå i Oslo i 2004. Der hørte jeg folk lage underlige klanger og stemninger på datamaskiner. Siden har jeg holdt på med det samme ved siden av jobbingen med popmusikk, forklarer Thomas Aslaksen.

Etter et par år i Oslo dumpet også lillebror Jonas Alaska ned der etter endt utdannelse på LIPA i Liverpool.

Tenker både film og scene

Men datamanipulert støymusikk ble ikke brødrenes felles prosjekt. Det holdt Thomas på med alene under navnet Suprastate.

Cover A modersn classic

Omslaget til albumet «A modem classic».

I 2007 gav han ut han albumet «Modern Classics» med datamanipulerte lyder av gamle kjøleskap, knust glass og mye annet som han har fanget opp. Det er denne musikken Thom Hell har lyttet til og lagt på piano, gitar, bass og litt sang. Resultatet er samlet som albumet «A modem classic».

– Alt jeg gjør er improvisert og spilt inn bare en gang. Blir det litt feil, så blir det sånn, forklarer Hell, som har tenkt både på scene- og filmmusikk når han har spilt inn. Og resultatet er han svært fornøyd med. Det er også Thomas Aslaksen.

Både Thomas og Thomas innrømmer at det ikke uten videre er lett å gjenskape dette live på en scene. Thomas Aslaksen leker likevel med tanken om å foreslå for sin far at han slipper dem til på hans «Heimover» – festival hjemme i Åmli.