NRK Meny
Normal

Thea vant Drømmestipendet

Thea Johannessen fra Iveland har hatt skriving som overlevelsesstrategi. Fredag fikk hun en anerkjennelse hun ikke hadde turt forestille seg.

Thea skjønner at hun har vunnet. Holder hånda for munnen. Klemmer fostermor. Mottar sjekk og diplom. Får blomster av ordfører.

19-åringen er tildelt Drømmestipendet fra Norsk Kulturskoleråd og Norsk Tipping. Hun har hatt en vanskelig oppvekst og brukt skrivingen som overlevelsesstrategi. Nå kan all skrivingen munne ut i et forfatterskap.

– Det er første gang jeg har meldt meg på noe eller vist frem skrivingen. Så det var veldig skummelt, men kjempegøy, sier Johannessen.

Skal møte forlag og forfattere

Drømmestipendet deles ut til 100 personer i hele landet, men enkelte, som juryen har ekstra tro på, får i tillegg et Drømmemøte. Johannessen er en av disse som i tillegg til stipendet er invitert til Oslo for å treffe forlag og forfattere. Det øker sjansene for at hun kan få utgitt arbeidene sine.

– Nå skal jeg legge alt jeg har i dette og virkelig se om jeg kan få til noe. Dette betyr alt, for slike muligheter får man bare én gang, sier Johannesen.

– Sinnssykt fortjent

Etter en oppvekst med omsorgssvikt har Thea fått nye familie. Fostermor Tone Kristin Berge er stolt.

– Dette var sinnssykt fortjent. Thea er en diamant, hun er så spesiell, sier Berge.

Og det er livet som inspirerer henne i skrivingen.

– Alt jeg har opplevd. Både på godt og vondt, og måten jeg ser verden på, sier Johannessen.