– Det tok 30 år før jeg våget å stå frem som transe

For Thomas-Thea (46) tok det 30 år med tanker og angst før han kom ut som transperson.

Se intervjuet med Thomas Thea Kathrine Gjestland fra Kristiansand som sto fram som transvestitt for noen år siden. Programleder i Tett på er Knut Knudsen Eigeland. Nett-programmet er produsert av Håkon Eliassen

– Jeg trodde at alle skulle hate meg og at ungene skulle bli mobbet, men fant ut at tiden er inne for å stå fram, forteller Thomas-Thea Kathrine Gjestland om det som skjedde for fire år siden.

– Men jeg har vært uhorvelig heldig, konstaterer Thomas-Thea.

– Åpenhet er viktig

– Jeg fortalte kollegene mine på jobben at av og til ville jeg komme på jobb i mannsuttrykk som Thomas og av og til i et kvinneuttrykk som Thea. Og det tok kollegene mine på stående fot, forteller Gjestland.

Og åpenhet har vært viktig. Også i lokalmedia har Gjestland for eksempel ikke vært redd for å bruke MGP som en anledning til å si at det finnes mer enn to kjønn.

– Jeg synes at åpenhet er viktig etter å ha holdt dette skjult så lenge. Når dette er underlig for mange, er det viktig for meg å svare best mulig, sånn at andre skjønner at dette ikke er noe farlig, sier 46-åringen fra Kristiansand.

Misunnelig på unge transpersoner

Komme-ut-ferden som transperson har gått bra, både overfor familien, kolleger og venner.

– Hva tenker du da om frykten du selv hadde før du stod fram?

– Jeg tenker at det er veldig trist. Jeg skulle ønske at jeg hadde hatt mot til å stå fram tidligere. Jeg er litt misunnelig på de unge i dag hvor det er blitt mye mer akseptert og forstått at det ikke bare er to kjønn. Vi har et tokjønnssamfunn, men det er så mange av oss som vaker rundt innimellom, sier Gjestland.

Kona Cheryl har vært en viktigst støttespiller. Og selv synes han at forholdet til henne er det samme uansett hvilket kjønnsutttrykk han har.

– Selv om jeg har kjønnsuttrykk jeg viser fram, så er personen inni meg den samme. jeg er ikke annerledes inni meg selv om jeg ser annerledes ut fra dag til dag, forteller Thomas-Thea.

Kona har vært med på hele prosessen

– Vi har vært sammen i 30 år, så hun har vært gjennom hele prosessen min fram til jeg stod fram, forteller Gjestland.

Thomas-Thea Kathrine Gjestland har engasjert seg i Forbundet for transpersoner i Norge, og blant annet vært leder i forbundet.

Sørlandet er blitt kalt både bibelbeltet og det mørke fastland. Selv mener Thomas-Thea at det er en myte.

– Selvfølgelig er det miljøer der det er trangt og vanskelig, men når jeg går rundt i Kristiansand eller andre sørlandsbyer får jeg ingen reaksjoner. Selv når jeg åpner munnen og folk merker at her er det noe mer enn bare det de ser, tar de dette veldig greit, forteller transpersonen Thomas-Thea.