– Jeg kan ikke sitte og se at andre lider

Møtet med Stephen Kaumba, en flyktning fra Kongo, rystet henne. Og gjorde at kallet om å hjelpe flyktninger tok en ny retning.

Se intervjuet med daglig leder i hjelpeorganisasjonen Refugee Alliance, Sina Saltbones, i Tett på. Programleder Knut Knudsen Eigeland. Produsert av Håkon Eliassen.

I 2011 startet Sina Saltbones og Stephen Kaumba hjelpeorganisasjonen Refugee Alliance i Kristiansand.

I dag har organisasjonen 35 ansatte og hjelper flyktninger i Zambia, Uganda, Irak og Norge. Og møtet med Stephen og hans historie ble starten.

– Han hadde blitt fengslet uten lov og dom og hadde blitt torturert i tre år fordi han drev menneskerettighetsarbeid. Men så plukket han tomflasker i gatene for å sende noen barn på skolen i flyktningleiren der han selv kom fra, fordi han hadde lovet ikke å glemme dem, sier Sina.

– Alt i livet mitt ledet til dette

At han hjalp barna på denne måten, var måten Sina fant ut at også hun måtte hjelpe.

Sina Saltbones

I 2011 startet Sina Saltbones, sammen med Stephen Kaumba, Kristiansand-baserte Refugee Alliance.

Foto: Refugee Alliance

– For meg var det dette jeg måtte gjøre. Det var et kall og alt i livet mitt ledet opp til dette, forteller Sina Saltbones.

– Jeg hadde utdannet meg til sykepleier, og jeg tenkte hele tiden under utdanningen at der jeg kommer til å jobbe, kommer det ikke til å være noen lege. Og jeg hadde jobbet med flyktninger i Norge i ti år, så det sa bare klikk og at det var dette jeg måtte gjøre, minnes hun om oppstarten av hjelpeorganisasjonen.

– For mange sitter i sofaen og ser på

Selv om mange synes det både er utrolig og fantastisk å starte sin egen hjelpeorganisasjon, er ikke Sina helt enig.

– Hvis ikke vi som bor i Norge med frihet, utdanning og penger kan gjøre dette, hvem andre i verden kan gjøre dette? spør hun.

– Dette er godhet i praksis og litt rettferdighet. Jeg kan ikke bare sitte i sofaen og se på at andre lider, sier hun.

– Er det for mange som sitter i sofaen og ser på?

– Jeg synes det. Det er mange som har en drøm eller et kall, men som venter. De tenker at jeg kan ikke gjøre noe eller at jeg må vente til jeg har bedre råd. Da vi startet Refugee Alliance var jeg single, syk, blakk og måtte ta opp et lån på 100.000 kroner, sier Sina.

Kåret til årets modigste kvinne

– Men midt oppi dette fant Gud det for godt å bruke meg. Så det er mulig og jeg synes flere burde reise seg fra sofaen og gjøre noe. Det trengs, sier Sina.

I høst ble Sina Saltbones kåret til årets modigste kvinne av bladet Tara.

Begrunnelsen er blant annet traumebehandlingen Refugee Alliance gir til jenter som holdt fanget av IS.