Sakine tok selv grep for å bli integrert

Sakine (22) reagerte veldig da hun kom Norge. Norske kvinners frihet var hun ikke vant til.

Se intervjuet med Sakine Rahimi (22) og hør hva hun tenker om integrering og inkludering. Programleder for Tett på er Knut Knudsen Eigeland. Nett-programmet er produsert av Håkon Eliassen.

– Jeg var vant til at kvinner skulle være hjemme og jeg syntes det var alt for mye frihet i Norge, forteller Sakine Rahimi (22) om hvordan hun opplevde Norge da hun kom hit for snart fire år siden.

Sakine og familien bor i Lindesnes, en kommune som har fått skryt for sin innsats med å integrere flyktningkvinner.

Sakine kom til Norge uten mannen sin, og hun valgte å ta grep for å bli integrert. Hun gikk rundt med notatblokk for å skrive ned og forstå norske og og uttrykk.

Og hun sendte folk, deriblant ordføreren, privatmeldinger på Facebook for å få hjelp til å forstå et ord eller setninger.

– Nordmenn er flinke når man får kontakt

– I Quetta i Pakistan turde jeg ikke spørre om noen ting, fordi jeg visste at jeg som kvinne ikke betydde noe, forteller Sakine.

At nordmenn er vanskelige å bli kjent med, er ikke Sakines erfaring.

– Nordmenn er egentlig veldig flinke til å hjelpe når man først får kontakt. Så nordmenn må fortsette å smile slik jeg opplevde da jeg kom hit, for det betyr faktisk veldig mye for innvandrere, forteller Rahimi.

Hun tilhører hazarafolket som er blitt forfulgt av Taliban.

Jobber og går på skole

– Jeg vil tilpasse meg mest mulig til det norske samfunnet. Derfor snakker barna mine 80 prosent norsk. Når du hører hva som skjer mot kvinner og barn og mot hazarafolket, blir du lei deg, forteller Sakine på spørsmål om hva hun vil ta vare på fra sin egen bakgrunn.

Mannen hennes kom seg også til Norge, og med tre barn sammen er det nå han som er hjemme, mens Sakine jobber og går på skole.

For Sakine har allerede begynt på videregående utdanning her i landet. I tillegg jobber hun 50 prosent på asylmottaket på Solstrand camping i Lindesnes.

Har mange framtidsplaner

– Etter at jeg kom til Norge har jeg skjønt hvor viktig utdanning er, og jeg har skjønt at mennesker har rettigheter selv om det er kvinner eller barn, sier Sakine Rahimi.

Og hun er blitt opptatt av at religion ikke skal skille mennesker. Og framtidsplanene er på plass.

– Jeg ønsker å jobbe som tolk, og jeg vil gjerne jobbe videre for utdanning og menneskerettigheter, sier Sakine Rahimi.