Terna er her

Ett av våre fremste vårtegn er på plass. Terna har nemlig landet.

Terne mot sommerhimmel
Foto: Rainer Prang / NRK

- Det er en flott lyd og et flott syn. Det er noe spesielt med terna, for når den kommer, da er det vår, sier Tor Skoland.

Mandag var byggmesteren på jobb, da han så årets første terner lande på Borøya utenfor Søgne.

- Det er de første jeg har sett i år. Terna kommer alltid mellom 26. april og 1. mai. Og de kommer alltid i tåke, det slår ikke feil, sier Skoland.

LES OGSÅ: SOMMER UTEN TERNER

LES OGSÅ: FORSTYRR IKKE FUGLEN

Konkurrerer om vårtegnet

Han har hvert år en konkurranse gående med en kamerat om hvem som ser terna først, og han innrømmer at det kanskje ikke er helt tilfeldig at han har lagt jobbinga på Borøya til akkurat denne tida.

- Det er 50-60 par terner som hekker her på Borøya. Jeg sendte en melding til kameraten min i Kjosbukta i Vågsbygd med en gang jeg så terna komme. Jeg vinner nesten hver vår, sier Skoland.

LES OGSÅ: - MAKRELLEN E' KOMMEN

LES OGSÅ: NÅR KOMMER EGENTLIG VÅREN?

De fleste små har kommet

Ornitolog Runar Jåbekk på Lista fuglestasjon bekrefter at terna har kommet for fullt denne uka. Han gir også et svar på hvorfor terna er så presis hvert eneste år.

- Den trekker fra andre sida av jorda og styres av lyset, og lyset er konstant fra år til år. Den bryr seg ikke om det er en kald eller en varm vår, den kommer uansett. Det fines også sigere som har kommet tidligere, og noen kommer også seinere, men de fleste kom for et par dager siden, sier Jåbekk.

- Stemmer det at terna alltid kommer i tåke?

- Det tror jeg nok ikke er helt sikkert, men det kan være noe i det. Den vil helst fly i medvind eller stille vær, for det er tungt å fly langt når du er så lett. Når det er pålandsvind eller stille vær langs sørlandskysten er det nok oftere tåke enn ellers, sier Jåbekk.

På Lista har de også sett en del andre fugler den siste uka.

- De fleste har nå kommet i stor stil; låvesvale, løvsanger og fluesnapper. En og annen slenger av låvesvale kom i slutten av mars, men på én dag denne uka kom det 5-600 låvesvaler, sier Jåbekk.