– Det er vel gøyere å jobbe med meg enn å jage meg, Terje?

Pensjonert lensmann Terje Pedersen har utallige ganger tauet inn Ronny for ulike lovbrudd. Nå jobber de to sammen i Blå Kors og har blitt kjent på nytt.

Ronny (t.v.) og tidligere lensmann i Søgne og Songdalen, Terje Pedersen, har jobbet sammen i et halvt år på Småjobbsentralen til Blå Kors. Her er de utenfor skatehallen i Kristiansand hvor de driver med rivningsarbeid.

– Vi snakker ikke om det som har vært, men konsentrerer oss om det som er her og nå. Det har vært min filosofi hele veien, sier Terje Pedersen.

Han sitter ved siden av Ronny (ønsker ikke å oppgi etternavn) i sola på en benk utenfor skatehallen i Kristiansand. Den pensjonerte lensmannen og den tidligere vinningskriminelle har nettopp gått løs på inventaret i hallen med hvert sitt brekkjern. Sånt blir det fort latter og gode historier av.

Ronny forteller:

– På morgenen i dag skulle vi innom verkstedet for å hente brekkjernene. «Ja, de der kan vi jo bruke», sa jeg og alle lo godt.

I over 20 år var Terje Pedersen lensmann i Søgne og Songdalen. I ti av disse årene var Ronny, også han fra Søgne, en gjenganger på lensmannskontoret.

– Jeg tror nok han er et av de navnene som har gått igjen flest ganger. Han var vrien. Det var lite samarbeid å spore, sier Pedersen.

Ronny og Terje Pedersen med brekkjern

Det blir en del galgenhumor på jobb. For eksempel når brekkjernene skulle hentes på lageret. "Ja, disse kan vi jo bruke" sa Ronny som var vinningskriminell i mange år.

Foto: Tom Nicolai Kolstad / NRK

– Ronny er en omsorgsperson

Han forteller at han flere ganger har stått utenfor Ronnys bolig for få å kontakt med ham. Det tok ofte minst en halvtime før han dukket opp. Lensmannen ventet alltid tålmodig og ga seg ikke så lett.

– Til slutt dukket det som oftest opp et bustete hode, langt på dag, minnes Pedersen og smiler.

Nå er dette historie. I dag har Ronny vært rusfri i tre år og er samarbeidsvillig som få. En alvorlig bilulykke i mai 2015 var det som skulle til for å få 40-åringen til å endre kurs i livet.

Pedersen skryter:

– Ronny har vært en omsorgsperson for meg. Jeg har slitt litt med ryggen innimellom. Da har han vært den første til å si: «Ikke ta det Terje. Det tar jeg». Det har vært veldig fint å bli kjent med ham.

Terje Pedersen og Ronny på Blå Kors

Ronny og Terje Pedersen samarbeider godt når de er ute på oppdrag sammen. Terje skryter av Ronny og sier at han er en omsorgsfull fyr som gjerne tar de tyngste løftene.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Jobber mye sammen

Da den mangeårige lensmannen pensjonerte seg i fjor sommer, var han snar til å melde seg til tjeneste for Blå Kors i Kristiansand. Nå er han en av flere arbeidsledere for Småjobbsentralen til organisasjonen hver tirsdag og torsdag.

Her dukket altså Ronny opp en dag i slutten av januar.

– Det var litt sjokk for meg å finne ut at det var Terje som skulle lede arbeidet, men det har gått veldig fint, sier Ronny.

Også Terje synes det var rart å støte uforberedt på Ronny denne januardagen. «Ja vel, hvordan forholder jeg meg til dette», tenkte han.

Løsningen ble altså å glemme det som har vært og heller fokusere på nåtiden.

– Det har vært veldig lett for meg å bli en del av deltakerne. Jeg tror jeg har blitt ganske flink til å omgås alle typer mennesker på grunn av erfaringen min som politi, sier Terje Pedersen.

Terje Pedersen

Terje Pedersen pensjonerte seg for ett år siden etter å ha vært lensmann i Søgne og Songdalen i over 20 år. Han bestemte seg tidlig for å engasjere seg i Blå Kors som tidgiver.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

– Har vært utrolig fint

Da mannen, som av mange fortsatt omtales som «lensmannen», meldte seg som tidgiver hos Blå Kors var han litt spent på hvordan han med sin bakgrunn som lensmann ville bli tatt imot av brukerne.

– Nå ser jeg at det har vært helt problemfritt. Vi respekterer hverandre for dem vi er og ikke for det vi har vært, sier Pedersen.

Det siste halve året har de to vært ute på utallige jobber sammen. Flytting, hagearbeid og jobber internt for Blå Kors er typiske oppdrag.

For Terje Pedersen har det vært en stor berikelse å jobbe som tidgiver og arbeidsleder.

– Jeg har jobbet i politiet i 40 år. Uansett om du vil eller ikke, blir du preget av det. Å treffe tidligere kriminelle igjen på denne måten har vært en utrolig fint. Du ser hvem personen virkelig er når du ikke hele tiden må jobbe for å få «tatt» vedkommende eller få fram sannheten, sier Pedersen.

– Hva tenker så Ronny om «den nye versjonen» av lensmannen?

– Terje er en hyggelig og morsom fyr. Vi har mye gøy sammen på jobb, men jeg må jo innrømme at jeg aldri hadde trodd at jeg ville jobbe med Terje, sier han.

– Hvordan så du på lensmannen før?

– Jeg så på ham som en person jeg ikke kunne snakke med. Det er en helt annen verden nå, sier Ronny.

Terje Pedersen og Ronny

For tiden jobber Terje Pedersen og Ronny i skatehallen på Lund i Kristiansand. Her skal alt rives innvendig før det skal bygges en ny hall. De to jobber sammen i fem timer hver tirsdag og torsdag.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

50 deltakere er med

Inger Sørensen, virksomhetsleder for Steg for steg hos Blå Kors, er takknemlig for at den tidligere lensmannen har meldt seg som tidgiver.

– Han er en ressurs fordi han forstår hva mange av disse står i. Mangfoldet som ligger i den kompetansen Terje og de andre tidgiverne våre har, er unikt. Samtidig tror jeg de lærer mye av å se det fra en annen side, sier Sørensen.

Steg for steg ble etablert I Kristiansand for ett år siden og finnes fem steder i Norge. Det er her Terje Pedersen er tidgiver og Ronny er deltaker. Steg for steg gir deltakerne et skreddersydd opplegg på veien mot et vanlig liv.

– Målet vårt er at menneskene vi møter skal få nok innhold i livet sitt til å komme videre. Kravet vi stiller er rusfrihet, sier Sørensen.

Hittil i 2018 har Blå Kors hatt rundt 50 deltakere inne i Steg for steg-prosjekter som også inkluderer et tilbud om veiledning. I tillegg er det flere som deltar i ulike aktiviteter. Opplegget har vært en suksess.

– Vi ser at deltakerne opplever mestring og mening i livet sitt. Det er en fordel at vi etablerer kontakt mens de er i et behandlingsløp. På den måten får de en sømløs overgang mellom behandling og livet etterpå. Det gjelder også de som kommer fra ulike typer soning, sier Inger Sørensen.

Inger Sørensen

Inger Sørensen, virksomhetsleder i Steg for steg hos Blå Kors, sier tidgivere som Terje Pedersen er den viktigste ressursen de har. – De kommer med de ressursene og den erfaringen de har og får ofte nye perspektiver med seg, sier hun. Her i bakgården hos Blå Kors i Posebyen i Kristiansand.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK

Veien videre

Tilbake i skatehallen er Ronny i full gang med brekkjernet. Den tidligere butikken i skatehallen har ingen vinduer lenger.

Ronny er motivert for livet videre og trives godt hos Blå Kors. Han håper brekkjernet heretter kun vil bli brukt til samfunnsnyttig arbeid.

– Det er veldig greit å ha noe å gå til slik at man ikke kjeder seg. Det er faren. Jeg satser på at jeg nå skal klare å få et vanlig liv, sier 40-åringen.

Terje Pedersen reflekterer:

– Jeg har mange ganger tenkt at en del av vår opplæring som politifolk burde vært en periode på et sted hvor du treffer folk slik jeg nå gjør i Blå Kors. Det ville vært en nyttig erfaring å ta med seg i politiets forskjellige, daglige gjøremål. Her har jeg fått høre om mange skjebner som det går an å dra lærdom av.

Ronny jobber hos Blå Kors

Ronny trives godt i Steg for steg hos Blå Kors. – Det er godt å ha noe å gå til, sier han.

Foto: Heidi Ditlefsen / NRK