Tegneserie fra Kristiansand vekker internasjonal oppmerksomhet

Syv små superhelter kjemper mot miljøkriminalitet og krigsprofitører i en ny tegneserie. Utenlandske forlag har fått øynene opp for den nye science fiction-serien «7».

Tegneserie barnehelt

Kristian Landmark (bak) og tegner Kenneth Iversen har jobbet med historien om superheltene, som nå blir levendegjort på papir, siden 2008.

Foto: NRK

– Vi har allerede blitt kontaktet av flere internasjonale forlag. Hvis forfatteren er heldig, og treffer på et riktig tidspunkt, så kan dette bli en suksess i utlandet, sier Steffen Sørum, redaktør i Cappelen Damms barne- og ungdomsredaksjon. De skal utgi første bind av tegneserien «7».

Neste år debuterer Kristian Landmark fra Kristiansand, kanskje mest kjent som teaterinstruktør og filmskaper, som tegneserieforfatter. Med seg har han kollega Ole Tellefsen.

Landmark regisserte blant annet filmen «Angsten for et alminnelig liv», som hadde premiere i Kristiansand i slutten av august.

Det er tegner Kenneth Iversen som fører de små superheltene ned på papir.

Samfunnskritikk og satire

Tegneserien har fått tittelen «7» fordi den handler om sju superhelter under 19 år. Alle kommer fra ulike steder i verden og har alle hver sin helt spesielle overmenneskelige energi, alt fra telekinese til å overta styringen av et annet menneske. Når ungdommene er 19 år, går kraften i arv til en ny 12-åring.

– Jeg ville se voksne problemer bli løst av barn, og det syns jeg vi har klart. «7» tar opp temaer som miljøkriminalitet, krigsprofitører og kynisk legemiddelindustri. Det ligger mye ytre samfunnskritikk og satire i det, sier Landmark.

Tegnserien 7

Kenneth Iversen legger siste hånd på verket. Snart er tegneserien klar for butikkhylla.

Foto: NRK

Hovedpersonen i science fiction-serien er Oscar fra Kristiansand. Han bor i en blokkleilighet sammen med sin ME-syke mor, og sliter på skolen. Midt i en skoletime oppdager han at han har krefter som han ikke hadde dagen før.

– Partallet fortelles det også en underdog-historie, sier Landmark.

Internasjonalt lerret

De siste årene er det gitt ut flere tegneserier i Norge med superhelter i hovedrollene, blant annet Apefjes og Urban Legend. Men «7» er den første tegneserien hvor barn er superhelter – i klassisk, Marvel-forstand.

– Dette har jeg savnet, ikke bare i tegneserier, men i norsk samtidslitteratur for barn og ungdom, at noen tør å trå til litt. Lage et stort internasjonalt lerret, og tenke bredt med globale effekter og den slags, skryter redaktør i Cappelen Damm Steffen Sørum.

Foreløpig er planen å gi ut et bind i tegneserien hvert år.