NRK Meny
Normal

Tatt for svart arbeid

Ti personer og virksomheter er mistenkt for svart arbeid, 11 mistenkes for trygdemisbruk etter kontroll i byggebransjen.

Byggeplass

(Illustrasjonsbilde)

Foto: Elin Frisch Selås

52 små og mindre byggeplasser ble besøkt uvarslet i en større kontroll tidligere denne uken.

87 virksomheter  og 210 arbeidstagere ble kontrollert. Det ble avdekket en del uregelmessigheter som går på svart arbeid, trygdemisbruk, alvorlige brudd på arbeids- og sikkerhetsmessige forhold og manglende betaling av skatt eller merverdiavgift.

Det var arbeidstilsynet, NAV, kommunale skattemyndigheter og skatteetaten som gjennomførte aksjonen.

 

 

 

Hadde med seg tolk

Mange av problemene fant man der utenlandske arbeidstakere var innblandet, og myndighetene hadde med seg tolk under aksjonen.

Etter aksjonen sendte skatteetaten ut denne pressemeldingen:

"Skatteetaten gjennomførte tirsdag en omfattende kontroll av byggebransjen i Kristiansandsområdet sammen med Arbeidstilsynet, NAV og kommunale skattemyndigheter.

Næringslivet satte pris på vår oppsøkende aktivitet som de syntes var både nyttig og betydningsfull. De største problemene var knyttet til arbeidssteder, hvor utlendinger var inne. For å avhjelpe språkproblemer hadde aksjonen knyttet til seg tolk.

52 små og mindre byggeplasser ble besøkt uvarslet. 87 virksomheter ble kontrollert og 210 arbeidstagere. Det ble avdekket en del uregelmessigheter;

· 10 personer/virksomheter mistenkes for å ha drevet svart
· 11 indikasjoner på trygdemisbruk
· 3 innfordringsforrretninger vedr. ubetalt merverdiavgift/skattetrekk
· 13 alvorlige brudd på arbeids- og sikkerhetsmessige forhold
· 2 personer stanset i tollen med større pengebeløp med seg

De utenlandske arbeidstakere som ble påtruffet under aksjonen må undergis en nærmere undersøkelse før en kan uttale seg nærmere om deres oppholdstillatelser og pliktige innmeldinger til SFU. "