NRK Meny
Normal

Tar Kongo-saken til Stortinget

Norge må ta i bruk sterkere virkemidler for å få hjem Tjostolv Moland og Joshua French fra Kongo. Det mener stortingspolitiker, Svein Harberg. Nå vil han ta saken videre til Stortinget.

Svein Harberg

TAR SAKEN TIL STORTINGET: Stortingspolitiker, Svein Harberg i Aust-Agder Høyre, mener regjeringen må ta i bruk sterkere virkemidler for å få hjem Tjostolv Moland og Joshua French fra Kongo. De to nordmennene sitter fengslet der dømt for spionasje og drapet på sin sjåfør i 2009.

Foto: Sundsdal, Svein / Svein Sundsdal/NRK

De to nordmennene, Tjostolv Moland og Joshua French, sitter fremdeles fengslet i Kongo dømt til livsvarig fengsel for drapet på sin kongolesiske sjåfør, Abedi Kasongo. Sjåføren ble funnet skutt og drept utenfor Kisangani i Kongo 5. mai 2009.

De er også dømt for spionasje til fordel for Norge.

Vanskelige forhold i fengselet

Stortingspolitiker, Svein Harberg i Aust-Agder Høyre, mener regjeringen og UD bør legge større press for å få utlevert Moland og French til Norge. De to har sittet fengslet i Kongo siden 2009.

(Saken fortsetter under bildet)

Moland French

DØMT TIL LIVSVARIG FENGSEL: Tjostolv Moland og Joshua French sitter fengslet i Kongo dømt til livsvarig fengsel for drapet på sin kongolesiske sjåfør i 2009.

Foto: STRINGER / Afp

Les også:

Nå vil Harberg ta saken videre til Stortinget.

– Det er to grunner til at jeg vil ta dette opp i Stortinget. Det ene er at vi har to nordmenn som sitter fengslet i utlandet under vanskelige forhold. Det kan gå ut over liv og helse. Det kan vi ikke sitte rolig å se på, sier Harberg til NRK.

I tillegg mener han at rettssaken som har foregått i Kongo har vært underlig.

– De er dømt for spionasje til fordel for Norge i det jeg mener er en underlig rettssak.

Får bistand fra Norge

Rune Edvardsen

ENGASJERER SEG: Kongo-kjenner, Rune Edvardsen, har vært en støttespiller for de to nordmennene som sitter fengslet i Kongo.

Foto: Troens Bevis

Kongo har de siste tre årene fått en halv milliard kroner til landets regnskogfond og nærmere 200 millioner i bistand fra Norge. Det norske Utenriksdepartementet har så langt avvist å true Kongo med økonomiske sanksjoner.

Stortingspolitikeren vil nå at regjeringen i Norge skal gå i dialog og komme med forslag til de kongolesiske myndighetene for å få Moland og French hjem til Norge.

– Nå bør de gå i en aktiv og litt pågående dialog for å få ordnet opp i dette.

Les også:

Tidligere i høst skrev Kongo-kjenner, Rune Edvardsen, et brev til statsråd Grete Faremo der han etterlyste engasjement i saken.

Edvardsen er predikant og har helt fra starten av Kongo-saken i 2009, vært en støttespiller for de to nordmennene. Han har god kjennskap til Kongo og har blant annet etablert en stiftelse i landet og har jobbet aktivt for å få Moland og French tilbake til Norge.