Hopp til innhold

Tar dette bildet tidligere for hvert år

Blåveisen er gjerne et vårtegn for mange av oss, men det kan virke som den snart kommer våren i forkjøpet.

Seerbilde av Jarle Kvam

Bildet, som er tatt på Tromøya i Arendal, er Kvams første bilde av blåveisknopp i 2016. Det ble først vist som seerbilde under NRK Sørlandets TV-sending den 22. februar.

Foto: Jarle I. Kvam

– Allerede 3. februar i år la en av de andre medlemmene i Biofoto Sørlandet ut en knopp av en blåveis. Da tenkte jeg at her må en bare begynne å lete, sier Jarle I. Kvam som selv er medlem og aktiv naturfotograf.

Venter på sol

Blåveis ved Tveide stasjon i Birkenes

Blåveis ved Tveide stasjon i Birkenes tirsdag denne uken.

Foto: Geir Knutson

Kvam begynte å lete og fant selv sin første knopp den 17. februar i år. Det er en hel uke før han kunne knipse sitt første bilde av knoppen i fjor.

– Om det er jeg som ikke har fulgt med i tidligere år, eller om det virkelig er blåveisblomstring tidligere og tidligere for hvert år, det vet jeg ikke, sier han.

Biolog ved Agder Naturmuseum, Asbjørn Lie, er ikke overrasket over det tidlige funnet etter en mild og fin vinter. Han kan fortelle at blåveisen ligger klar under jorda en god stund og venter på at sola skal komme frem.

Jarle I. Kvam

Jarle I. Kvam forteller at knoppen på Tromøya nok har hatt optimale forhold til å kunne fange den lille sola som har vært.

Foto: Line Haakonsen

– De gjør seg klart til blomstring på ettersommeren og høsten, når vi ikke ser de, og så når forholdene ligger til rette for det dukker de opp, forteller Lie.

– De ligger liksom i en slags dvaletilstand til varmen og sola kommer, legger han til.

– Er et spenningsmoment

Ifølge biologen ligger blomsten kveilet nede i jorda før den kommer opp. Hvis det blir konkurranse om å finne blomsten først, kan det jo være en idé å grave litt i jorda etter blåfargen, smiler Lie.

I tillegg til jakten på årets første knopp, trekker Kvam også frem den fullvokste blomsten som er å finne utover våren, rundt April.

– De aller første blåveisene er jo ikke mer enn en to-tre cm høye. Nå utover bærer den jo ti cm og vel så det, og er vakker på en helt annen måte enn de aller første.

– Men det har jo et spenningsmoment i seg å lete etter de første og finne de, sier Kvam.

Den ivrige fotografen har også tatt dette bildet, som er delt på Instagram med emneknaggen #nrksørlandet: