Hopp til innhold

Tapte søksmål mot imam

Den tidligere lederen av organisasjonen Stopp islamiseringen av Norge (SIAN), Arne Tumyr, tapte søksmålet mot imam Akmal Ali for ærekrenkelser.

Rasismerettsak

Rettslokalet i Kristiansand var fylt til raden av tilhørere under rettssaken.

Foto: Jon Anders Møllen / NRK

Islamkritiker Arne Tumyr i SIAN mente han var stemplet som rasist, og gikk til sak med krav om 75.000 kroner i oppreisning fra imam Akmal Ali i Muslimsk union Agder.

Han ble stevnet for ærekrenkelser etter en artikkel på NRK.no sine nettsider i april i fjor.

Nå har Kristiansand tingrett avvist kravet. Tumyr må betale Alis saksomkostninger på 18.750 kroner.

Må tåle mer enn andre

Retten legger til grunn at Ali i et 20 minutter langt intervju ga uttrykk for at SIAN er preget av rasisme, hat og propaganda. Retten presiserer at Ali ikke har påstått at Tumyr er rasist.

«Retten finner at Ali hadde grunnlag for sin uttalelse som han ga til NRK-journalisten. Slik saken er opplyst var uttalelsen i det vesentlige sann», står det å lese i dommen.

Retten har lagt vekt på at uttalelsene fra Ali gir uttrykk for verdivurderinger.

– Tumyr er også en offentlig kjent person og må finne seg i et sterkere utsagn mot sin person enn andre som ikke har søkt offentlighetenes lys, heter det videre.

Retten viser til at Tumyr står for en særdeles unyansert holdning overfor alle muslimer, der han vektlegger enkeltepisoder fra ekstreme personer, og tillegger dette alle som bekjenner ser til den islamske religionen.

Fortsatt uenige

Akmal Ali mener dommen styrker menneskerettighetene.

– Jeg synes det er fint at menneskerettighetene har vunnet. Å diskriminere en hel gruppe med hatefulle ytringer er ikke riktig måte å kritisere verken personer eller religioner på, sier Ali til Fædrelandsvennen.

Tumyr mener dommen er feil og vil vurdere å anke.

– Dommen legger til et helt nytt rasismebegrep, hvor helt ukjente forhold bringes inn og blir klassifisert som rasisme, sier Tumyr til avisen.

Retten skriver:

«Det fremstår som et paradoks for retten at Tumyr har anført at islam er en kreftsvulst for samfunnet. Det synspunktet er ekstremt, men det er tillatt å si det. At han påberoper ser ærekrenkelser for å bli kritisert av Ali i ordelag som ikke er i nærheten så sterkt, fremstår som underlig for retten.»